NA MATEŘSKÉ DOVOLENÉ

Jak “přežít” mateřskou?

Lepší nadpis jsem nevymyslela, respektive nemám čas vymýšlet. Po týdnu přesilovky 3 na 1 jsem opravdu ráda, že si pamatuju všechny tipy, které chci do tohoto článku dát. Vadí mi slovo “přežít”. Já bych tam ráda napsala “užít”, ale podle Googlu to vypadá, že se častěji hledá jak přežít. 🙂

Co mě vede k napsání tohoto článku? Ani po letech strávených doma s dětmi nesdílím často zmiňovanou frustraci z mateřské dovolené. Naopak – jsem vděčna, že jsem se všemi třemi dětmi mohla být doma, že pracovat na plný úvazek musel jen jeden z rodičů. Nesdílím frustraci neznamená, že nejsem unavená, a že toho nemám občas plný kecky.

Mám, ale zároveň mám pocit, že jsem na správném místě ve správném čase. Nemám pocit, že mi někde něco utíká. Naopak – pokud bych byla většinu času mimo domov, měla bych intenzivní pocit, že mi utíká život s dětmi. Pojem “víkendová máma” mě děsí a nikdo mě nepřesvědčí, že pro moje děti je nejlepší, když od útlého věku tráví většinu času mimo domov a s někým jiným, než jsou jejich nejbližší.

Tipů, jak si užít čas strávený s dětmi je na netu spousta. Naopak jak využít poměrně omezený čas bez dětí a zároveň mít pocit, že jste se dozvěděli také něco jiného, než jak “správně” mluvit na děti nebo jaké “správné” hračky či boty dětem kupovat na netu na jednom místě příliš není.

Pojďme tento inspirativní seznam vytvořit. Budu ráda, když mi napíšete, jak se staráte o sebe, aby jste se pořád netočili v kolečku stereotypu – jídlo, spaní, praní, nákupy, program pro děti.

Nemám na mysli jen volný čas bez dětí. Ale také i s dětmi, tj. kam všude berete děti sebou jen kvůli tomu, že tahle záležitost baví hlavně Vás.

Moje tipy jsou nízkonákladové a uvítám budou-li i Vaše.

1. IT KURZY od Czechitas – když před 2,5 rokem začínaly, byly kurzy zdarma, ale i teď jsou pořád cenově dostupné. Workshopů jsem absolvovala několik. Rozšířila jsem si obzory jak v grafických programech, tak online marketingu. Pomohlo mi i opakování Excelu i přednáška o životopisu.

Odkazy na další zajímavé kurzy ukládám na svůj Pinterest. Nejsou tam jen kurzy zdarma, ale budou tam i projekty podporující rekvalifikaci žen po rodičovské dovolené, či zajímavé placené rekvalifikační kurzy, nebo kurzy “jen tak”.

Letošní podzim mám ve znamení kurzu vaření – minulý víkend jsem si opravdu hodně užila kurz bezlepkového vaření od firmy Schär v parádní kuchyni školy vaření Laboratorio v Praze a chystám se na vietnamskou kuchyni. Oba kurzy zdarma, oba o víkendu, oba určené široké veřejnosti, nikoliv jen blogerkám. Už po prvním se mi vrátila chuť strávit čas opět v kuchyni. Jestli mě osobně na 3 dětech něco hodně překvapuje, tak je to právě množství snězeného jídla….zvlášť když jsem já ten, kdo to musí nakoupit a připravit.:-)

2. Udržet si své jazykové znalosti, popř. je ještě zlepšit lze díky FB skupinám EXPATS WOMEN z celého světa. Na FB je jich spousta, určitě nejen z Prahy. Konkrétně v Praze neustále někdo hledá kamarádku pro společnou procházku Prahou i s dětmi. A zároveň se dozvíte spoustu věcí nejen o nové zemi, ale ještě zajímavější jsou příhody, které zde cizinci zažívají a vypovídají hodně o české povaze. Ano, stane se, že naše děti si toho moc neřeknou…věříte, že jim to vůbec nevadí?

3. Začít psát BLOG? Nebát se a začít psát. Za poslední rok jsem se naučila nejen základy HTML, ale také jsem objevila nové sociální sítě :-). A postupně se snad zlepšuje i moje psaná čeština. Opravdu mě překvapil Instagram, který je zejména v oblasti výletů a vaření rychlá inspirace. Na druhou stranu moje skepse ohledně českého blogerství se výrazně prohloubila, a to i přestože jsem už velká holka a vím, že není všechno zlato, co se třpytí.

Pokud se založení blogu obáváte, ale zároveň máte tipy či inspiraci pro život s dětmi, určitě mi dejte vědět. V této chvíli se ráda podělím nejen o prostor, ale i o zajímavé nabídky spolupráce, které v této chvíli z časových důvodů nejsem schopna naplnit. Více info nejspíš osobně.

4. Já sama nyní hledám zkrácený pracovní úvazek. Pořád ještě věřím, že najdu cestu jak skloubit svoje pracovní uplatnění a život rodiny s 3 dětmi. Zkrácený úvazek v pravém slova smyslu v rámci celé ČR nyní můžete začít hledat prostřednictvím projektu MAVIMI, více info tady. Moje zkušenost s hledáním zkráceného uvázku už brzy tady na blogu.

5. Pokud jste už ve fázi, že máte pravidelně pár hodin týdně volno a zkrácený úvazek v nedohlednu, mrkněte na dobrovolnický úvazek, jejich přehled najdete tady. Zajímavý projekt, kterého se příští rok snad účastním i já je tady. V této chvíli už hledají zájemkyně jen ze Zlínského kraje, popř. muže ze severu Čech.

6. Jedna z věcí, která mi chyběla po nástupu na mateřskou jsou kavárny. Po narození třetího dítka jsem se v podstatě učila přijít do kavárny a vychutnat si dobrou kávu i ve společnosti tří dětí. Možnosti hlídání mám velmi omezené, a jinak bych se tam nedostala. Jde to. Už to umíme – já i děti. 🙂 V Praze jsou možnosti opravdu velké, naše tipy už brzy tady na blogu. První z nich najdete v článku KDYŽ V PRAZE PRŠÍ.

A co Vy? Máte blog? Nebojte se ho sdílet, třeba objevím nové a moje skepse bude menší:) Podnikáte? Rozjíždíte svůj vlastní projekt? Napište! Dejte vědět i ostatním. Inspirace není nikdy dost. Já pořád věřím v rychlou inspiraci….často stačí 1 odkaz nebo 1 obyčejná věta…..

Mohlo by Vás ještě zajímat:
Jak přežít přesilovku 3 na 1
7 triků pro prvomatky
Můj posun v čase

12 thoughts on “NA MATEŘSKÉ DOVOLENÉ”

  1. Ahoj 3Dmamo 🙂
    odvažila jsem se napsat…jsem většinou (takže vždycky) tichý čtenář…všude 🙂 Hlavně jsem chtěla napsat, že Váš blog jsem objevila nedávno….a hned jsem se stala nadšeným mlčící odběratel…něco takového mi chybělo 🙂 Moc děkuji za veškeré Vaše sdílení 🙂 a nekončící inspiraci ve všem….díky díky 🙂
    A k tomu vlastnímu blogu…už jednou mě ta myšlenka napadla,ale nějak skutek utekl, žádný volny čas prostě život šel dál…a stala jsem se vesměs jen čtenářem…a co čtu Váš blog…tak jsem se tou myšlenkou zabývala již hlouběji 😀 dokonce jsem vymyslela název (to asi před 14 dny) no a tak to zatím zůstalo 😀 mám pocit, že bych skončila jako dost blogů přede mnou…nadšeně začali…a postupně polevili…až na blog nešáhli hooodně dlouho…a to nechci…
    Nadchl mě bod 3 a poznámka k němu 🙂

    Reply
    • Zdravím, díky, že ses odvážila napsat. Pro tiché čtenáře mám velké pochopení, mám to stejně. Více pojďme dořešit přes email.

      Reply
  2. Také si pravidelně užívám odventilování do blogu. Ale naštěstí to nikdo nečte, tak snad k skepsi nepřispívám. Jinak, když uložím slečny do postýlek, tak si ráda zajdu na jógu s babičkama., které jsou neuvěřitelně pozitivně naladěné do života. A když máme hlídání, chodíme s manželem rádi do kina, zaplavat si a vysaunit se nebo si zahrát deskovky A všichni se nás ptají – tý jo, a kde máte děti? To jste si vyšli jako za mlada? Tak to je takové milé, že jsou s námi tak spjaté.

    Reply
    • Zdravím, já se špatně vyjádřila – skepse v tom smyslu, že když vidím i pozadí blogování, tak je člověk opravdu překvapen, že věc nebo cokoliv jiného dokáže blogerka s klidem vydávat za svůj nápad i přesto, že se jedná o sponzorský příspěvek v pravém slova smyslu. A pak ještě pár dalších věcí,ale to je asi na další článek. On se pak člověk nestačí divit. Blog jsem tuším viděla na začátku, jak jsi pokročila mě určitě zajímá, sem s ním. Navíc zeměpis hrou se ještě určitě na blogu objeví, začíná období kdy budem cestovat tak maximálně prstem po mapě.

      Reply
  3. Ach ten poloviční úvazek 😀 také mě to čeká. Mladému pánovi jsou čerstvé tři roky, ve školce není, rodičák mám sice ještě na rok, ale do původní práce se vracet nebudu. Příští týden si dám úřednické kolečko a pomalu se začnu orientovat na trhu práce. Děsím se toho, ale na druhou stranu už cítím, že po skoro šesti letech doma potřebuji změnu.

    Reply
    • Já se taky do původní práce vracet nebudu, půjdu úplně jiným směrem….rekvalifikace potvrzena, zatím jsem pořád optimista…mám ještě pár měsíců k dobru…uvidíme příští rok touhle dobou:) Držím nám všem palce!

      Reply
      • Moc díky za odkaz na Czechitas, už jsem se zaregistrovala na newsletter 🙂 Programovat se sice nechystám, ale zkusím nějaký workshop na grafiku nebo excel, to se hodí vždycky

        Reply
    • Tohle vybalím už v motivačním dopise:)Četla jsem na blogu, výsledek pohovoru snad podle Tvých představ. Pokračování by nebylo?

      Reply
  4. Ja jsem na rodicovske pomerne novacek, dceri je rok a pul, ale uz ted se netesim az budu muset resit praci… Pisu blog Kamen urazu, bez vetsich ambici, hlavne jako takovy muj zapisnik, ale zkousim tvorit pomucky pro deti. Jen umet si tak lepe zorganizovat cas 🙂

    Reply
  5. Ahoj 3D mámo,
    díky za tipy. Zejména ty IT kurzy musím prozkoumat. Protože nikdy není od věci si rozšířit obzor, že? A já tajně doufám, že jednou vymyslím konečně nějakou činnost, která se dá dělat pěkně na vlastní (volné) noze z domova nebo na cestách. A čím víc toho budu umět, tím líp. Poslední kurz, co jsem absolvovala, byl kurz bikový! Akorát tím, že sjedu kámen velký skoro jako skála, si asi těžko vydělám 😀
    Já už pár let šmodrchám kulichy (Theodor Bambul), ale žádný veliký projekt to není, vždycky před Vánoci mám hoňku, ale jinak nic 😉 Blog Výlety Bohouše, Karla a Nanoplešounka si píšu asi spíš jen pro vlastní (a vlastních rodičů) čtení. Vždycky si sním o tom, jak by blog četla kupa lidí, ale nic pro to nedělám (jakože bych třeba psala pravidelně, což je asi základ)… takže budeme mít jednou aspoň hezký výletní deníček s fotkami 🙂
    Hezký večer!

    Reply

Leave a Comment