PŘECHOD V POHODĚ

Když jsem se v lednu dozvěděla, co mě čeká a nemine v letošním roce, chyběly mi informace. První měsíc hormonální léčby jsem žila v dojmu, že takhle to už bude napořád. Není. Shrnula jsem prvních pár poznatků z období, které čeká na každou z nás.

UMĚLÝ PŘECHOD VE ČTYŘICETI

Zajišťovací léčba v podobě umělého přechodu mě nečekaně posunula minimálně o 10 let života dál. Z prvního šoku jsem se už vzpamatovala. Umělý přechod moje tělo sice trochu zpomalilo, ale věřím, že veškeré vedlejší účinky se mi pomalu daří minimalizovat.

5 tipů, jak zvládnout menopauzu

U většiny žen přichází klimakterium nenápadně, už kolem 40. roku života. Projevuje se nepravidelností menstruačního krvácení a jde o takzvanou premenopauzu. Je to předvoj samotné menopauzy, která přichází v průměru mezi 45 a 55 lety.

Uměle vyvolaný přechod se sice liší od přirozeného rychlostí nástupu, ale základní přírodní možnosti, jak se s ním vyrovnat však v zásadě zůstávají stejné.

Co se mi osvědčilo?

1.

Teď v této chvíli mi pomáhá vědomí, že nic není napořád. Tělo reaguje, postupně si zvyká. Na můj vkus to jde pomalu, ale jde. Změny vyvolané přechodem dokáží znepříjemnit život, ale na životě mě neohrožují.

Umělý přechod

2.

Pomáhá mi pravidelná dávka meduňkového čaje. Začala jsem jej pít, protože meduňka navozuje dobrou náladu, napomáhá relaxaci a spánku, zejména lepšímu usínání. Zpočátku jsem si myslela, že je to “jen” rituál na ukončení dne. Až pak jsem zjistila, že meduňka také podporuje hormonální rovnováhu.

3.

Návaly horka, noční pocení a bolest hlavy dokáží život značně znepříjemnit. Jediné, co pro mě v této chvíli opravdu funguje, je běh. Žádná jiná aktivita trvající 30 minut nepřináší tolik pozitivních účinků jako pravidelný běh. Stačí však ráno uběhnout 5 km a tělo nestávkuje. Píšu uběhnout, ale klidně to můžeme nazývat rychlou chůzí.

Přemlouvat se musím nejen k vyběhnutí, ale i celé první dva kilometry. Pak už nemám tendenci to vzdát, ale naopak se snažím… když už jsem tak daleko:)

Rychlost běhu střídám, s kamarádkou běžíme takovým tempem, abychom mohly mluvit. 🙂

4.

Od zahájení léčby (přechodu) mě přešla chuť na kávu. Zcela jsem omezila alkohol i větší množství cukru. Teď už se skleničce vína ani čokoládě nevyhýbám, ale nemám s tím dobrou zkušenost. Mám pocit, že tělo v přechodu reaguje okamžitě na cukr i kofein. A já pak rychle ztrácím pocit, že je mi dobře. Důvody jsem zjistila až zpětně.

K výrazné změně stravy jsem nepřistoupila, žádný extrémní způsob mě v této chvíli neláká. Ale není všem dnům konec. Nejen ve stravě mě inspirovala kniha Šance pro ženu 40+.

Autorka Ivana Stenzlová v ní srozumitelně vysvětluje obtíže spojené s hormonálními změnami během klimakteria a zároveň nabízí řešení.

Akční cena nyní TADY!

Kniha také obsahuje originální recepty podle pěti elementů, tj. podle termického účinku potravin. Pomocí pětielementové kuchyně lze ovlivnit hormonální i energetickou rovnováhu ženy. Mě nejvíc zaujaly dezerty, protože jsou z běžně dostupných surovin, žádné speciality či extrém.

Říká se, že tak jak se žena o sebe stará v 35 letech (strava, pohyb, alkohol, kouření), projeví se to v rozsahu klimakterických obtíží. Její četbu bych neodkládala, naopak tahle kniha vás může nasměrovat na přirozenou cestu klimakteriem.

Nakladatelství Smart Press nabízí  spoustu krásných a inspirativních knih. Nyní si je můžete nakoupit s dopravou ZDARMA (do odvolání). Získáte jí tak, že do objednávkového formuláře vložíte kód: „bezdopravy”, doprava se Vám odečte v posledním kroku objednávky. Celá nabídka knih – TADY!

5.

Zvažuji i víkendový kurz na speciální sestavu jógových cviků, označovanou za hormonální jógu podle Dinah Rodrigues. Čistě jen ze zvědavosti, slyšela jsem řadu pozitivních ohlasů.

Ukázka hormonální jógy s Hanou Suberovou – TADY!

Věřím, že nejvíc pomáhá aktivní přístup – stejně jako v jakékoliv jiné oblasti života. A když ho nemám já, tak ho má někdo v mém okolí a já se prostě chvíli “vezu”.

Život jde dál.

Knihu Šance pro ženu 40+ jsem získala v rámci svého svobodného výběru mezi recenzními výtisky přímo od nakladatelství.

2 thoughts on “PŘECHOD V POHODĚ”

  1. Moc děkuji, za typ na inspirativní knížku, bude se hodit, v březnu mi bylo 40 ;o) Hormonální joga – super, bezvadná na psychiku. A jinak musím napsat, ještě, že je super že běháte. Já začala běhat až po dětech a poslední rok mám taky partáčku a hned se běhá líp ;o) Vaše články jsou super.

    Reply

Leave a Comment