CESTUJEME S DĚTMI

Láká Vás dovolená bez cestovky? Plánujete svou první méně statickou dovolenou bez cestovky? Chcete více cestovat s dětmi, ale nevíte kde začít? Pojďte se mrknout, co se osvědčilo nám.

CESTUJEME S DĚTMI ►7 TIPŮ PRO DOVOLENOU S DĚTMI

1.
DOVOLENOU PŘIPRAVTE PRO VŠECHNY ČLENY RODINY

Pro pohodový průběh je důležitá shoda rodičů i dětí. Máte rozdílnou představu o jejím průběhu? Řešením není na dovolenou nejezdit, naopak! Předem si domluvte, kdy se program přizpůsobí dětem a kdy každému z rodičů. Každá dovolená se dá přizpůsobit všem členům rodiny. Pro dlouhodobě fungující rodinu je důležité alespoň pár dní v roce strávit spolu 24/7. Je úplně jedno KDE. Jen změna prostředí vám to více či méně usnadní.

Jak jinak chcete dětem ukázat, že společně strávený čas je fajn i za cenu kompromisu? Budou pak chtít opravdu za 30 let strávit čas s Vámi? Já bych strašně nerada, aby se v dospělosti jejich návštěvy omezily jen na svátky a pár víkendů do roka. Když se teď naučíme, že každý z nás můžeme mít o společném čase (odpočinku) jinou představu a přesto můžeme jet společně na dovolenou, jsem přesvědčena, že máme větší šanci na společně strávený čas i po jejich odchodu z domova.

2.
IMPROVIZACE JEN DO URČITÉ MÍRY

Improvizace na poslední chvíli či během cesty je fajn, pokud se každý člen rodiny umí srovnat s případnou krizí a nedostatkem. Jednou, dvakrát to většina lidí i dětí ještě zvládne, ale potřetí? Máte-li jen omezený počet dnů dovolené, třetí krize už většinu lidí z rovnováhy vyvede. Dovolenková nálada i rytmus je pak rychle pryč.

Je-li věkový rozdíl mezi dětmi větší než dva roky nebo jsou rozdílné představy dospělých o průběhu dovolené, doporučuji neimprovizovat. Nenechávat vše na poslední chvíli, ale na dovolenou se připravit předem a plánovat.

Národní park Hortobagyi v Maďarsku
3.
REALIZACE PLÁNU NENÍ DŮLEŽITÁ

Plán jen usnadňuje rozhodování na dovolené. Díky předem promyšlenému itineráři mají všichni přibližnou představu jaké jsou možnosti a kam směřujeme. Cílem cesty není odškrtávat si v plánu splněné položky.

Plánujte, ale nefixujte se na jedinou podobu plánu. Osvědčilo se nám předem o místě hodně mluvit s dětmi, společně hledat informace na netu i v knihách. Vědět, co a proč chceme vidět (zažít), rozhodujeme se však až na místě.

Pláž na jihu Dánska.

Letos v Dánsku jsme strávili na pláži 3x více času než jsme původně měli v “plánu”. Netušili jsme, že budou tak nádherné a nadchnou všechny členy rodiny. Neviděli jsme ani polovinu toho, co nám bylo v místě doporučováno. Na druhou stranu my jsme se jako rodina shodli, že si na této dovolené potřebujeme odpočinout. Stalo se. Za tu letošní vydařenou dovolenou jsem vděčna. Vrátíme se. Švýcarsko loni nasadilo velmi vysokou laťku v rámci poznávání světa s dětmi. Dovolená v Dánsku to však předčila. Byla přesně taková, jako jsme letos v srpnu potřebovali.

4.
DOVOLENÁ JE VÁŠ SPOLEČNÝ ČAS PODLE VAŠICH PŘEDSTAV

Nenechte se příliš svázat tipy ostatních cestovatelů s dětmi! Z 10 tipů “co nesmíte minout” se pro vaši rodinu může hodit jen jeden. Je rozdíl cestovat jen s batoletem nebo najít shodu v pětičlenné rodině. Čím starší dětí, tím více diskusí.

Inspirace je fajn, ověřené tipy na ubytování také, ale vaše rodinná dovolená je váš čas s rodinou. Jen vy sami víte, jakou dovolenou právě v této chvíli potřebujete. Znáte-li svůj důvod cesty, je větší pravděpodobnost, že se dovolená vydaří podle vašich představ.

MUSE – museum pro celou rodinu
5.
FINANCE VERSUS PRIORITY

S ujasněným cílem více s dětmi cestovat bylo pro nás jednodušší omezit nadbytečnou spotřebu než vystoupit z klasického kolotoče škola-prázdniny-škola.

Trvalo nám několik let, než jsme se rozhodli omluvit děti ze školy více než na 1 týden. Odhodlali jsme se teprve minulý školní rok. Zejména já jsem měla pořád pocit, že by jim ve škole něco uteklo. Neuteklo. Cestovatelský režim mi však v této chvíli stačí 4 až 5 měsíců v roce. Nejen děti, ale i já potřebujeme v této chvíli to svoje “doma”.

Dánsko: Lego House – místo pro opravdové fanoušky Lega

Finanční náročnost dovolené se odvíjí nejen od našich představ, ale také od našeho životního stylu během roku. Ve hře jsou především osobní priority, kam budeme investovat nejen náš čas, ale i finanční částky.

6.
KDE HLEDAT INSPIRACI?

Zajímavé itineráře rodinných dovolených budu nejen já postupně sdílet v nové skupině na FB – DOVOLENÁ BEZ CESTOVKY. Přidejte se k nám a inspirujte se.

Osvědčilo se mi také sledovat na IG hastagy na téma rodinného cestování či konkrétní místo nebo zemi. #dovolenasdetmi #cestujemesdetmi #cestujsdetmi #familytravel #kidstravel

Pláž kempu u jezera Bled
7.
NÁVRATY K DOVOLENÉ

Snažíme se,  aby naše děti věděly nejen proč cestujeme, ale také aby si ten společný čas vybavily i za pár let. Čím starší děti, tím více vlivu z okolí a sociálních sítí, které realitu cestování často křiví špatným směrem.

Společně strávený čas je sice v běžném školním režimu poměrně omezen, ale samotný běžný režim je pro nás stejně důležitý. Umožňuje nám návrat k našim zážitkům a motivuje nás k plánování dalších cest. Připomínáme si nejen to dobré, ale i ty náročnější chvilky, které při pohledu zpět vypadají lehce řešitelné.

V tomhle nám teď bude pomáhat mapa Evropy, kolem které postupně umísťujeme fotky z našich cest.

Máme ji doma už 14 dní a zatím nemáme shodu, jakým způsobem a jaké fotky budeme kolem umísťovat. 🙂 Každopádně už teď z ní mám velkou radost. Vrací nás na cesty a díky ní jsme si oživili řadů zážitků. Opět jsem si potvrdila, že každý z nás si odnáší z našich cest něco jiného, ale radost z cestování máme všichni.

Pozor, toto je pouze pracovní verze č. 67

Plánujeme označovat i místa, na kterých se shodne celá rodina a máme je na našem seznamu. Hned jak seženu ty správné barevné špendlíky, děti dopíšou své cedulky dám určitě vědět i na blog. Teď můžete kouknout přímo k Zuzce, která nabízí i mapu ČR. Mapy vyřezává česká chráněná dílna.

Každá další cesta s dětmi je jednodušší než ta předchozí. Minimálně tím, že děti jsou o něco starší. 🙂 A co Vy? Co se osvědčilo Vám? Inspirujme se navzájem. Vaše cesty s dětmi, blogy i tipy jsou vítany nejen na FB Dovolená bez cestovky, ale také tady v komentářích.

N E P Ř E H L É D N Ě T E 

http://3dmamablog.cz/2018/10/14/autem-do-recka/

Leave a Comment