KNIHA PRO DCERU

Tato kniha pro děti patří k do skupiny dětských knih, které si rádi přečtou i dospělí. Já sama jsem tuto knihu přečetla obratem. Původní záměr knihu jen prolistovat nečekaně ztroskotal. Nadchly mě nejen ilustrace, ale i samotný příběh. Pojďte nahlédnout.

Dívka, která chtěla zachránit knížky

Autorem knihy je známý norský spisovatel Klaus Hagerup. Pro moje dcery jsou ilustrace rozhodujícím faktorem při výběru knihy. Jsem si jista, že tuto knihu by si vybrali i samy. Neobvyklou zápletku totiž doplňují poetické ilustrace Lisy Aisato. Svými ilustracemi už doprovodila řadu dětských knih. U nás zatím vyšla jen tato kniha.

Příběh je jednoduchý, čtivý, zároveň smutný i šťastný. Víc než anotaci prozradit netřeba. Jsem si jista, že po shlédnutí několika stránek každá z nás umí sama rozhodnout, zda tato kniha je vhodná pro její děti. Rozdíl mezi výběrem knih mé dcery a staršího syna v jejím věku začíná být čím dál větší. Po edici “První čtení” následovala shoda u několika tradičních knih, ale pak už si jde každý svou cestou.

Anna má skoro deset let a ze všeho nejvíc ráda čte. Miluje čtení tolik, že jedním z jejích nejlepších přátel je knihovnice paní Monsenová, i když jí je už skoro padesát let! Jednoho dne paní Monsenová řekne Anně, co se stane s knihami, které si nechce nikdo půjčit. Zmizí. Jsou zničeny. Ale co se přihodí všem, kteří v těchto knihách žijí? Zmizí také? To přeci nejde! Anna musí knížky zachránit! Ale jak?

Je ideální pro mladší školáky, a to i pro ty, které zatím čtení moc neláká. Je bohatě ilustrována a jednoduché rozvržení textu pomáhá začínajícím čtenářům neztrácet se ve změti řádků.

Já jsem si ji vybrala pro svou devítiletou dceru, zejména z důvodu, že hlavní hrdinka nosí brýle. Samotná zápletka příběhu je natolik originální, že zaujme určitě i starší čtenáře.

Má-li Vaše dcera pocit, že je jediná, kdo musí nosit brýle, pak pochopíte mé nadšení nad hlavní hrdinkou. Konečně hlavní hrdinka s brýlemi!

Znáte i jiné příběhy, kde hlavní hrdinka nosí brýle? Harry Potter se podle mojí dcery nepočítá, neb je to kluk.

Knihu jsem v rámci spolupráce vybrala z nabídky online knihkupectví Knihy Dobrovský. Odkaz na knihu za jejich akční cenu najdete pod logem.

Ukládáte si inspiraci na Pinterest? Nezapomeňte na tento článek.

Mohlo by Vás také zajímat:

V CO VĚŘÍ NELLY BUTTERFLY
TAKOVÁ JSEM JÁ
2. A

Leave a Comment