VÝLET DO JESKYNĚ

První týden prázdnin byl u nás ve znamení “POZNÁVÁME ČESKO”. Ty nejzajímavější výlety pro rodiny s dětmi budu postupně sdílet tady na blogu.

Příjemným překvapením byl pro nás výlet za největším podzemním jezerem v České republice. Je sice podstatně menší než jezero St.Leonard ve Švýcarsku či jeskyně Postojná ve Slovinsku, které jsme už s dětmi navštívili, ale i tak Bozkovské dolomitové jeskyně okouzlily celou naší rodinu.

BOZKOVSKÉ DOLOMITOVÉ JESKYNĚ

BOZKOVSKÉ DOLOMITOVÉ JESKYNĚ

Jedná se o národní přírodní památku a veřejnosti je zpřístupněný okruh, který je dlouhý 350 metrů. Prohlídka trvá 45 minut. Výlet tak může být ideální zastávkou i projíždíte-li jen okolo.

Najdete je v severovýchodních Čechách.

Vstupné: dospělí 120 Kč, děti od 6 let 70 Kč, focení (i mobilem) 40 Kč

Ideální věkovou kategorii dětí pro tento výlet neumím posoudit. Moje děti ve věku 11, 8 a 5 let byly nadšené, ale nebyla to jejich první jeskyně. Výklad průvodce sice byl zčásti směřován k dětem, ale občas se díky řadě odborných termínů “ztratil” i náš nejstarší. Na druhou stranu je zajímavá i “jen” procházka mezi jeskyněmi, propast, jezírka a krápníková výzdoba.

Pro naši nejmladší (5 let) bylo 40 minut maximum, kdy ještě v rámci možností udržela pozornost. Převážně dospělé složení skupiny nám moc nepomáhalo. Myslím, že je škoda, že nejsou žádné speciální prohlídky pro rodiny s dětmi. Pomalejší tempo a výklad speciálně upravený k dětem by každý rodič určitě ocenil. Já jsem ochotná si za něj i připlatit vzhledem k současné výši vstupného.

Tento český paradox nás provázel celý náš český týden – na řadě míst nejsou připraveni na dětské návštěvníky. Myslím, že je to velká škoda. Velký podíl na rozhodování, kam rodina pojede na výlet, mají děti. U nás na prvních třech místech je opakovaně farma Blaník, skanzen Ballenberg a Magické jezero.

POZOR! Teplota vzduchu v jeskyni se pohybuje v rozmezí 7,5-9 °C. Podlaha je místy kluzká. Malým dětem bude třeba při chůzi pomáhat. Průvodce na kritické místa předem upozorňuje.

Do jezera je možné vhodit minci pro štěstí. Doporučuji připravit si drobné do kapsy předem, doba strávená u jezera je krátká.

Obec Bozkov má centrální parkoviště, od kterého jsou jeskyně vzdálené cca 20 minut. V sezóně je doporučená rezervace konkrétního času prohlídky. My jsme se rozhodli ráno v den návštěvy a rezervaci provedli telefonicky jen 2 hodiny před návštěvou.

Bližší info o jeskyních najdete: https://www.caves.cz/jeskyne/bozkovske-dolomitove-jeskyne/

KAM NA OBĚD S DĚTMI?

Občerstvení i WC jsou u vstupu do jeskyní. Další možností je také hojně inzerovaná na plakátech v okolí chalupa Dřevěnka. My jsme se nechali zlákat, ale příště se do ní už nevrátíme.

Dům za Dřevěnkou je na řadě oficiálních fotografií smazán:) Tak alespoň tady reálná situace v okolí.

Na první pohled paráda – venkovní hřiště i stylové posezení venku, slušná nabídka jídel, blízká vzdálenost od centrálního parkoviště i jeskyně. Bohužel ve venkovním posezení není ani v obědovém intervalu zakázáno kouření. Stejně jako nám se Vám může stát, že u zadního stolu bude dvojice, která nebere ohledy na své okolí a kouří před obědem i po obědě. Při druhé cigaretě jsme to vzdali a zamířili do vnitřních prostor, kde jen náhodou byl volný stůl. Malou satisfakcí byl malý, ale pěkně vybavený dětský koutek.

V případě čistého vzduchu jsem vzhledem k připravenému prostředí pro děti přesvědčena, že bychom utratili v našem počtu (4 dospělé + 1 dětská porce) dvojnásobek toho, co bezohledná dvojice. Takhle jsme ihned po hlavním jídle odešli. Opravdu nerozumím, proč je tak těžké zakázat kouření v době obědů. Přístup obsluhy byl velmi laxní.

Cestou k Dřevěnce jsme minuli dvě jiné restaurace, zcela zbytečně jsme se nechali zlákat rádoby stylovějším prostředím. Rodinný oběd v cigaretovém odéru nemám zapotřebí a nepřesvědčí mě v této chvíli ani jejich skvělá bramboračka.

Výlet do jeskyně se nám líbil na tolik, že jsme na náš letní seznam přidali i Koněpruské jeskyně. A co Vy? Máte podobný tip na výlet? Sdílejte, inspirujme se navzájem.

Moje další tipy na výlety s dětmi najdete zde.

Zajímavé tipy na výlety vlakem napsali čtenářky tohoto blogu tady.

Ukládáte si inspiraci na Pinterest? Nezapomeňte na tento článek.

výlet do jeskyně

Leave a Comment