ŽIJME LAGOM

ŽIVOT V ROVNOVÁZE NA ŠVÉDSKÝ ZPŮSOB

Novinka nakladatelství Mladá Fronta mě zaujala ihned po zjištění významu slova “lagom”. Švédské slovo “lagom” znamená “přiměřeně” či “tak akorát”. A na rozdíl od dánského “hygge” či “lykke”, kdy jsem neměla pocit, že potřebuji inspiraci pro šťastný život, tady jsem už při čtení anotace knihy zaváhala. Kniha mě nepřivedla na žádnou novou životní cestu. “Jen” mě inspirovala v jakých souvislostech je možné hovořit o vědomě střízlivém způsobu života. Zajímáte-li se o různé životní cesty, pojďte nahlédnout.

Život v rovnováze je pro mě neustálá volba přesně mezi tím, co je a není v této chvíli přiměřené pro mě a mou rodinu. Ne příliš mnoho..ne příliš málo….. tak akorát. Otázkou je, co je přesně tak akorát?

S řadou myšlenek v knize souzním a jsou mi blízké. Nepochybuji o nich. Blízký je mi i základní výklad, tj. že se jedná o způsob, jak dospět k vyváženějšímu a udržitelnějšímu životnímu stylu, jenž vychází především z potěšení ze života. Nikoliv z příjemných pocitů spojených s nadměrnou spotřebou.

Já jsem v této chvíli na začátku. Na cestách zjišťuji, že nám stačí opravdu málo, při návratu domů však “potřebuji” daleko více. Kolotoč běžného života a snaha usnadnit si každodenní frmol je u nás doma vysloveně zpátečka na cestě k minimalismu. Kdo sleduje IG určitě si už všimnul, že jsme se letos rozhodli více cestovat. Jdeme však cestou pravidelných návratů domů – do reality všedních dní.

A návraty jsou jeden velký veletoč v umírněném pojetí života. Při čtení této knihy jsem však měla pocit, že střídmější cesta životem je realizovatelná i u nás doma. Nejen na cestách, kde mě k tomu nutí nejrůznější okolnosti.

Kniha rozděluje přístup lagom do 4 základních kapitol: Lagom doma, Lagom v práci, Lagom pro zdraví, Lagom a životní prostředí. Zajímavá je část o vaření na švédský způsob, která obsahuje i konkrétní recepty, např. na žitné bochníčky či tvarohový koláč.

Rady v kapitole Lagom v práci jsou uplatnitelné nejen v zaměstnání, ale také při “mateřské dovolené”.

Záměrem knihy Žijme lagom není přesvědčovat všechny své čtenáře o nutnosti dodržet základní principy tohoto životního přístupu ve všech zmíněných oblastech.

Je jen na každém z nás, kudy jeho cesta povede. 

Kniha je ideální začátek, hledáte-li základní informace o střídmém způsobu života. Žádná kapitola není extrémní – shrnuje základní inspiraci a zároveň přináší i nové tipy pro ty, kteří mají něco málo načteno z netu.

Bližší informace o knize ŽIJME LAGOM najdete přímo u nakladatelství Mladá Fronta.

►►►MOŽNÁ VÁS BUDE ZAJÍMAT:

Seznam 91 zahraničních blogů o minimalistické životní cestě najdete zde. Znáte podobný blog v češtině?

Hledáte inspiraci pro společnéknihy čtení dětem? Nakoukněte tady.

Leave a Comment