VELIKÁNI DO KAPSY – JAN HUS

Výběr této knihy pro recenzi byla jasná a rychlá volba, neboť jsme v té době již plánovali trasu našeho letního dobrodružství. První zastávka byla jasná od počátku – Bodamské jezero. Podrobnější plán naší cesty najdete tady.Ideální zastávkou pro rodiny s dětmi by měla být Kostnice. Nejstarší syn se v té době v rámci jednoho školního projektu přímo Janem Husem zabýval. Docela mě zaskočilo, kolik toho věděl – osud Jana Husa jej evidetně zaujal. Jeho zájem jsem chtěla podpořit, zvlášť když v Kostnici bude naším cílem i Husův dům.

Příběh Jana Husa je v knize vyprávěn natolik zábavnou formou, že už při prvním prolistování jsem neměla obavu, že by kniha syna nebavila. Samotné zpracování nadchlo i mě. Z monotonně předneseného výkladu na základní škole v 90. letech si pamatuji pouze základní fakta, a i ta jak jsem zjistila, ne vždy odpovídají realitě. Víte, že kdyby Jan Hus viděl svůj pomník na Staroměstském náměstí, vůbec by se nepoznal?

Příběhem Jana Husa provází krejčí Ondřej a panna Anežka. Kombinace s komiksem znamená, že kniha děti zaujme od první stránky. Četla se lehce mě i synovi, a to i přesto, že já narozdíl od syna rozhodně nejsem příznivcem komiksu. Naopak mám pocit, že je řada informací ze života Jana Husa, které díky této knize ani já ani syn už nezapomeneme.

Na konci knihy oceňuji nejen další doporučenou literaturu k tématu, ale také kvíz. Nevíte-li si teď rady, po přečtení knihy odpovědi jistě budete znát. Jediným nedostatkem této knížky je její vazba, která nepřežije 3 děti. Druhorozená už při jejím čtení nejspíš vytvoří tkzv. salátové vydání, a stránky budeme muset lepit. Myslím, že zrovna tato kniha by si zasloužila daleko lepší zpracování, neboť ke knize se děti v průběhu školních let určitě budou opakovaně vracet.

Kniha je první ze série Velikáni do kapsy, další díl je o Karlu IV. My si jej určitě nenecháme ujít, neboť takto podané příběhy o osobnostech českých dějin budou bavit nejen mého nejstaršího syna, ale později i dcery.

Recenzní výtisk věnovalo nakladatelství Mladá Fronta, na odkazu pod titulní stránkou si můžete knihu objednat za 159 Kč.

Název: JAN HUS očima krejčího Ondřeje a panny Anežky
Autor: Tomáš Němeček
Nakladatelství: Mladá fronta a.s.
Počet stran: 152
Anotace: První díl zamýšlené zábavné série popisující naše slavné hrdiny tak, jak je neznáte. Čeká vás plno pikantních detailů, zajímavostí, vtipných komentářů a komiksových ilustrací. Průvodci vám budou krejčí Ondřej a panna Anežka, historické postavy, které Jana Husa zažily, a pak několik “laskavých čtenářů”, kteří občas nevěří svým očím, co že se to v Čechách tehdy dělo. A tak kladou otázky…

Ukládáte si inspiraci na Pinterest? Nezapomeňte na tuto knihu.

Leave a Comment