ZEMĚDĚLSKÉ MUZEUM V PRAZE

Nebýt jedné pozitivní zmínky v diskusi na FB, asi by nás nikdy nenapadlo Zemědělské muzeum navštívit. Informace o interaktivních expozicích nás v současném informačním chaosu zcela minula. Překvapilo nás natolik, že se budeme vracet. Myslím, že je velká škoda, že v sobotu dopoledne tam bylo jen pár rodin s dětmi – pojďte se inspirovat celorodinným programem pro chladnější dny v Praze.

Zvlášť rodiny s dětmi ve věku jako máme my, tj. 4, 7 a 10 let zde mají jistotu, že se zabaví všechny věkové kategorie. Nebála bych se vzít i děti menší, neboť i dvouleté dítko si tam najde to svoje.

Zároveň jsme kvůli počasí pořádně neobhlídli selský dvůr, kde jsou k vidění domácí zvířata a místní restaurace má i malé venkovní posezení. Náš další důvod se vrátit.

V březnu 2016 jsme viděli:

RECYKLES – příběhy lesních světů (lze navštívit pouze s průvodcem, tuším každou celou hodinu začíná prohlídka) – naše průvodkyně Káťa byla skvělá, velmi vstříčná vůči dětem. Měla pro děti připravený program cca 1 hod. Zároveń nám pomohla se v muzeum zorientovat


OD VĚKU SLOUŽÍM ČLOVĚKU – takhle si představuji výstavu pro děti, opět si každé naše dítě našlo svoje, a to i přesto, že mezi nejmladší a nejstarším máme 6 let. Pěkně zpracované pracovní listy. Za správně vyplněný pracovní list s tajenkou obdrží dítě barevnou popelničku. My jsme na výstavě nic vyplnit nestihli, ale pracovní listy byly pro nás příležitost se k výstavě ještě vrátit i doma. Cílem výstavy je interaktivní formou propagovat téma třídění a recyklace obalů.

RYBÁŘSTVÍ – pro nás velké překvapení, neboť v rodině rybáře nemáme. A rybu v podstatě řešíme jen na talíři. Expozice nás v téhle podobě bavila nejvíc ze všech, co v této chvíli Zemědělské muzeum nabízí. Rozhodně se kvůli ní budeme vracet. Hodně mi připomíná výstavy muzea ve švýcarském městečku Friboug, které jsme měli možnost vidět. Je to jednoznačně místo, kde se předpokládá, že vezmete děti od nejmenších až po větší – zabaví se všechny. Děti si hrají a zároveň se toho mnoho o životě ryb dozví. Zároveň je výstava zajímavá i pro rodiče. Je to místo, kde se od začátku až do konce myslí na celou rodinu s dětmi – u skluzavky jsou dostupné rybářské židličky. Unavení jedinci můžou tak odpočívat při pohledu na své ratolesti, které stále ještě mají dostatek energie.

Pokud si chcete vše v klidu projít, vyhraďte si čas okolo 90 minut. My jsme s ohledem na čas oběda museli děti po hodině odvolávat. Nevyzkoušeli si všichni všechno a všechny tři děti se chtějí vrátit.

Jen namátkou v této expozici si můžete:

  • nasednout do rybářské loďky
  • vyzkoušet si rybářské holínky
  • složit puzzle ryby
  • chytat ryby
  • nejmenší sklouznout si na skluzavce, vyválet se v míčkách
  • vyzkoušet několik interaktivních tabulí a modelů, které naše děti opravdu bavily


MYSLIVOST
– tahle expozice je zpřístupněná jen částečně. Nyní se připravuje se její rozšíření a rádi se na ni půjdeme podívat. Tady naši nejmladší zaujal tmavý koutek, kde svítily stopy zvířat, a zároveń bylo možné si šáhnout na jejich srst.

JEDE TRAKTOR – v nejnižším patře budovy muzea najdete expozici 20 traktorů, kterou rozhodně nemůžete s dětmi vynechat. Opět zde mysleli na děti všech věkových kategorií. Naše nejmladší si vyzkoušela jízdu na dětských traktůrcích, náš nejstarší se pokoušel o zprovoznění traktorového simulátoru. Škoda, že ze 4 fungoval jediný. Děti se také mohou na 3 různých traktorech vyfotit.


Info o naší další navštěvě najdete na odkazu pod touto fotkou.

Ukládáte si inspiraci na Pinterest? Nezapomeňte na tento článek.

 

1 thought on “ZEMĚDĚLSKÉ MUZEUM V PRAZE”

Leave a Comment