ZAKLETÝ ZÁMEK

S rostoucí trpělivostí nejmladší se i strmě zvyšuje počet přečtených knížek společně s mými dcerami. Ještě před rokem mám pocit, že jsme nad knížkou při společném čtení víc mluvily, než četly. Těžko jsme hledaly knihu, která by bavila všechny tři. Věkový rozdíl 3,5 let není v případě společné četby vůbec málo. Starší dcera chce slyšet příběh, a mladší si o něm chce vypravovat. Já naopak velmi uvítám knihu, kterou jsem ještě nečetla. Všechny tyto požadavky splňuje tato čerstvě vydaná kniha pohádek.

Jedná se o sbírku 7 pohádek. Autorka se inspirovala slovinskými lidovými pohádkami. Část Slovinska (Maribor, Lublaň, Piraň, Postojenská jama) jsme si loni s dětmi prošli. S výběrem této knihy pro recenzi jsem neváhala, pro nás tyto pohádky představují další střípek v mozaice jménem Slovinsko.

Kniha je cíleně psána pro společné čtení s dětmi, a rozhodně je to na ní poznat. Před každou pohádkou je tkzv. zamyšlení před čtením – 3 otázky. Stejně tak na konci pohádky jsou 3 otázky, které ověřují zda děti pohádce porozuměly. Zároveń otvírají začátek rozhovoru s dětmi. My bychom si určitě o pohádce povídaly i bez těchto otázek, ale moje dcery berou vždy odpovědi na otázky z knížky vážně a těší se na ně.

Klasické pohádky jsme poslední dobou moc nečetly. Pohádky, kde je nejen princezna, ale i drak byly určitě příjemným zpestřením. Nebudu prozrazovat jednotlivé příběhy, ale způsob jakým přemohl pasáček draka byl zajímavý nejen pro dcery, ale i pro mne, neboť o takovém konci draka jsem ještě nečetla. Jsem si myslela, že žádná pohádka o drakovi mne už nepřekvapí:)

Každá kapitola má také svůj úkol či prostor pro vlastní realizaci děti. Hledají se rozdíly mezi obrázky, či cesta z bludiště ven, apod.

Ilustrace Petry Řehové jsou dalším příběhem v knize. I přes rozdílné názory mých dcer na podobu ježka či medvěda, jsme knížkou s radostí listovaly. Originální podoba jednotlivých hrdinů vede k další diskusi a rozvíjení příběhu dál.

Použité písmo, uspořádání i délka textu je ideální pro začínající a mírně pokročilé čtenáře, druhačka s radostí přečetla celou pohádku.

Kniha Zakletý zámek splňuje všechny naše požadavky, které od knihy pro společné čtení máme. Určitě se podíváme i po dalších knihách v rámci projektu Pohádky pro společné čtení.

Recenzní výtisk věnovala autorka knihy, na odkazu pod titulní stránkou si můžete knihu objednat za 229 Kč. Najdete zde i omalovánku z pohádky Zlatá jablka, která je připravena k vytištění. Slavnostní křest knihy proběhne na veletrhu Svět knihy v sobotu 13. května. Městská knihovna Polička bude mít na veletrhu svůj stánek, kde bude Zakletý zámek připraven ke čtení a zakoupení.

Název: Zakletý zámek
Autor: Alena Vorlíčková
Ilustrace: Petra Řehová
Nakladatelství: Městská knihovna Polička
Počet stran: 91
Anotace: Pohádková knížka, určená ke společnému čtení s dětmi od 5 let, je vhodná i pro děti, které “čtení bolí”. Především je ale knihou příběhů na motivy slovinských lidových pohádek, kde nechybí kouzla, odvaha, překvapení a dobrý konec s ponaučením.

Ukládáte si inspiraci na Pinterest? Nezapomeňte na tuto knihu.

 

Leave a Comment