UPM: SÍDLIŠTĚ A DOMEČKY

V hlavní budově Uměleckoprůmyslového musea aktuálně (3/2018) je možné najít jak stálou expozici, tak dočasné výstavy. O Director´s choice psala 3dmama zde, my jsme se rozhodli navštívit dvě výstavy a to Bydliště: panelové sídliště (myšleno hlavně pro dospělé) a Small worlds: domečky pro panenky (myšleno hlavně pro děti). Jak na nás obě výstavy zapůsobily?

Tip zejména pokud do musea míříte s dítětem v kočárku: nevstupujte do musea hlavním vchodem (schody nahoru, těžké dveře a schody dolů), ale využijte boční vchod (směrem ke kavárně, bezbariérové).

Než zamíříte na první výstavu, doporučuji nejdřív vyjet do nejvyššího patra, celá budova UPM je totiž krásně zrenovována.

BYDLIŠTĚ: PANELOVÉ SÍDLIŠTĚ

Výstava mapuje poválečnou výstavbu až do roku 1989, nedotýká se tedy současné diskuze o zahušťování zástavby sídlišť apod. V expozici najdete jak modely a plány, tak četné a zajímavé fotografie (pražské Ďáblice, Solidarita apod.) Panelová výstavba je zasazena do politického kontextu a je až překvapivé, jak přesně kopíruje společenské klima.

Pro školní děti zde naleznete pracovní listy, které mohou dokreslovat a vyplňovat (doporučuji případně vlastní pastelky, ať se s půjčenými nemusíte vracet, případně kdyby byly “rozebrané”).

Vystavené modely, fotky a dobové prvky bytového vybavení dokázaly přitáhnout i pozornost našich školkových dětí. Výstava byla skvělá!

SMALL WORLDS: DOMEČKY PRO PANENKY

12 exponátů domečků mapuje historii hracích domečků z Velké Británie od 18. století po současnost. Domečky jsou za vitrínou, děti mohou zpravidla zmáčknout tlačítko, které osvětlí jeho část. Lze si poslechnout výklad ve sluchátkách, ale snad jen v angličtině (pokud jsme správně pochopili).

Bohužel pro menší děti zde není žádný domeček určený ke hraní. Pro školní děti jsou zde opět pracovní listy. Počítač se “secesní hrou” byl bohužel obsazen, vyzkoušeli jsme tedy alespoň pexeso. 

Nalezli jsme zde také projekt “Interiér za 5hodin” studentů Ateliéru ilustrace a grafiky a několik papírových dětských domečků, nic však nebylo určeno ke hraní.

Výstavu bychom doporučili spíše školním dětem a i těm nejlépe s výkladem (úterní prohlídky).

2 thoughts on “UPM: SÍDLIŠTĚ A DOMEČKY”

  1. Je, to je skoda, chystala jsem se na domecky s dcerou (2roky), miluje miniatury vseho, ale kdyz je vse za sklem, asi by ji to moc dlouho nebyvilo..

    Reply

Leave a Comment