ACH, TY PONOŽKY!

Také se Vám z pračky ztrácejí ponožky? Víte, že vyrážejí do světa? Jejich příhody sepsala maminka 3 dětí polská novinářka Justyna Bednareková. Je to její prvotina a získala za ní kromě jiného i Literární cenu hl.m. Varšavy v roce 2016. Četla jsem ji před spaním společně s pětiletou a osmiletou dcerou,  pojďte nahlédnout.

Kniha je určená dětem od 5 let, ale vzhledem k jednoduchosti příběhů doporučím klidně od 4 let. Příběhy jsou i svou délkou jednoznačně ideální pro společné čtení před spaním.

Nejen u nás doma, ale i u malé Báry (Bé) se ztrácejí ponožky. Ztratí se deset ponožek – čtyři pravé a šest levých, tj. deset příběhů.

Stejně jako podoby ponožek jsou jiné, tak i příběhy jednotlivých ponožek jsou odlišné. Proslaví se jako filmová hvězda, stanou se detektivem, či zachráncem koťátek. Večer před spaním dva, občas i tři zcela určitě spolu s dětmi zvládnete přečíst.

Ilustrace jsou barevné, často i přes celou stranu. Líbí se nám také kvalita zpracování celé knihy – použitý papír, zaoblené rohy.

Začínajícím čtenářům se bude líbit zpracování do krátkých odstavců. Není neobvyklé, aby na stránce byl jen jeden odstavec – druháčkům, resp. začínajícím čtenářům, kteří už nepotřebují velká tiskací písmena se kniha bude číst dobře. Některé kapitoly mají sice více textu na stránkách, ale pro společné čtení s rodiči tohle nebude překážkou. Střídání s dítětem v předčítání knihy je rozhodně způsob, jak podpořit jeho lásku ke knihám.

Recenzní výtisk mi věnovalo online knihkupectví Knihcentrum.cz, na jehož stránkách si knihu můžete také zakoupit. Další informace o knize najdete pod odkazem na titulní stránce knihy.  Cena v této chvíli (2/2018) je 202 Kč.

Název: Neobyčejná dobrodružství deseti ponožek (čtyř pravých a šesti levých)
Autor: Justyna Bednareková
Ilustrace: Daniel de Latour
Nakladatelství: HOST
Počet stran: 168
Anotace: Ach, ty ponožky! Do pračky hodíme dvě a ven vytáhneme jenom jednu. Kam se pořád ztrácejí? Je nad slunce jasné, že někam mizet musejí. I doma u malé Bé to tak chodí. A víte co? Ztracené ponožky se vydávají do světa! A tam se proslaví jako filmová hvězda. Nebo se stanou detektivem, myší maminkou, zachráncem koťátek anebo jednoduše zalátají díru ve vraním hnízdě. Roztomilá knížka příběhů deseti ponožek, v nichž každá zažívá své dobrodružství. Vydejte se s nimi do pohádky, na plavbu po moři i mezi bojující růže. Příběhy jsou různé, tak jako jejich hlavní hrdinové: jedna ponožka je vlněná, druhá chlupatá, třetí hed­vábná… Jakou asi mají povahu? Kam se vypraví? Jaký je čeká osud? Ideální knížka k předčítání a vymýšlení vlastních ponožkových příhod. Odteď vám ani ta nejsepranější ponožka nebude připadat nudná. 

Prolistovat knihou můžete také zde.

Ukládáte si inspiraci na Pinterest? Nezapomeňte na tento článek.

1 thought on “ACH, TY PONOŽKY!”

  1. Knížka je skvělá! Naší Beátce jí vybrala teta, když jí bylo 2 a půl a od té doby ji pravidelně čteme při návštěvách babičky a má vždycky velký úspěch! Takže bych se nebála jí podarovat třeba i děti kolem tří let (pokud tedy vydrží u čtení :)) Navíc nepochybuju, že knížka pobaví i dospěláky, ty příběhy jsou tak uhozené a milé (a přitom taky poučné a výchovné), že se na to čtení taky vždycky těším 🙂

    Reply

Leave a Comment