Už někdy na podzim jsem si užila jednodenní kurz vietnamského vaření. Recept na tradiční nudlovou polévku Pho s hovězím masem se mi osvědčil i u nás doma. Pojďte se mrknout, jak se liší od našeho obvyklého domácího vývaru.
Pho jsou široké a placaté rýžové nudle. Samotné slovo pho označuje jak nudle, tak i polévku, jejíž součástí nudle pho jsou. Základem polévky pho je vývar, nudle, maso a bylinky. Pho se dělá buď slepičí (pho ga) nebo hovězí (pho bo). Hovězí můžete mít navíc ve dvou variantách: s hovězím masem vařeným ve vývaru (pho bo chín) nebo se syrovým masem nakrájeným na velmi tenké plátky (pho bo tai).
Potřebujeme:
Pro vývar: 2 velké morkové kosti, 250 g hovězí oháňky, 40 g čerstvého zázvoru, 1 svitek skořice, 1 větší oloupaná cibule, 3 hvězdičky badyánu, 2 tobolky kardamonu, 200 g hovězí kližky
Do polévky: 1 balení placatých rýžových nudlí, svazek koriandru, 2 jarní cibulky, 1 červená cibule nakrájená na látky, svazek zelené perily, svazek mexického koriandru, balení mungo klíčků, 2 chili papričky nakrájené nadrobno, 1 citron nakrájený na klínky.
Na pánvičce nejdřív na sucho opražíme zázvor (podélně rozpůlený), cibuli a koření (3 hvězdičky badyánu, kardamon, 1 svitek skořice).
Má-li být vývar čirý je třeba postupovat takto: kosti zalijeme studenou vodou a přivedeme k varu. Slijeme, kosti umyjeme a postup opakujeme – jen do hrnce přidáme i oháňku. Bude-li na hladině tmavá pěna, postup dále opakujeme. Světlou pěnu jen sbíráme. Až potom přidáme opražené koření, lžíci soli a kližku.
Na mírném plameni vývar táhneme 5 až 6 hodin. Bude-li se voda příliš odpařovat, dolijte ji.
Maso (kližku) vařte podle velikosti 2-3 hodiny, poté jej vyjměte a nechte vychladnout.A nakrájejte na malé kousky.
Vývar na závěr dosolte nebo dochuťte rybí omáčkou.
Příprava nudlí – pozor je jiná, než je uvedeno na obalu (mě osobně tenhle postup překvapil, ale rýžové nudle už nepřipravuji jinak).
Nudle dejte na hodinu namočit do studené vody. Poté je krátce – cca 30 sekund uvařte v sítku ve vařící vodě a rovnou rozdělte do misek.
Na nudle rozložte maso (na nudličky nakrájenou uvařenou kližku), nasekaný koriandr, jarní cibulku i nakrájenou červenou cibuli.
Vše nakonec zalijte horkým vývarem a ihned podávejte.
Každý sám si může dochutit polévku přidáním dalších bylinek – mexický koriandr, perila, klíčky mungo. Samotnou chuť polévky vylepší citron a chilli.
Tento vývar je daleko silnější, voňavější, než kterýkoliv jiný mnou uvařený. Moje děti samozřejmě jakékoliv zelené bylinky či cibuli ignorují, tj. mají verzi pho polévky ala náš domácí vývar s nudlemi.
Naopak já s mužem si rádi dáme i variantu Pho bo tai, kdy se do polévky přidává zvlášť vařené hovězí maso nakrájené na nudličky. Cca 200 g hovězí roštěné nakrájené na velmi tenké plátky, naložené v česneku a rybí omáčce, stejně jako nudle se uvaří ve vroucí vodě.
Koriandr a chilli papričky jsou nezbytným doplňkem u nás doma.
Pozor: vývar se necedí, nemíchá!
A co dalšího jsem se naučila? Znáte syčící placku (Bánh xéo)? Pro mě jednoduchý a rychlý oběd či předkrm.
Kurz vietnamského vaření (zdarma) pořádalo
Na své FB stránky přidávají pravidelně informace o pořádaných zajímavých workshopech. V únoru například pořádají workshop afrického tancování a bubnování.
A co Vy? Máte svůj oblíbený recept z vietnamské kuchyně nebo tip na vietnamskou restauraci? (Naše osvědčená restaurace v Praze, kam se nebojíme vzít i děti je CHOPSTIX).
S manželom zbožňujeme tuto kuchyňu a vždy objavujeme nové a nové jedlá. Tento recept doma určite vyskúšame. Ďakujem ?