ÚŽASNÉ CHEMICKÉ POKUSY

Hledáte knihu o pokusech pro starší školní děti? Pak pojďte nahlédnout. Letošním společným dárkem pro mé  tři děti ve věku 4 až 10 let je doma sestavená sada pro pokusy. Knih vysvětlující pokusy je celá řada – málokterá z nich však má i podrobnější vysvětlení týkající se průběhu pokusu. Pojďte se mrknout, kterou knihu jsem vybrala pro své školáky já.

Kniha je určená dětem od 9 let. Díky experimentům s materiály, které lze běžně najít doma, děti samy (popř. jen s mou malou pomocí) objeví kouzlo chemie.

Pokusů už moje děti doma zvládly řadu. Ne vždy však jim výsledek byl řádně vysvětlen. Chemii jsem potkala jen na základní škole a knihy, které jsme do této chvíle měli doma žádné podrobnější vysvětlení neobsahují. Je fajn, že řadu věcí můžeme dohledat na netu, ale já bych byla opravdu ráda, aby moje děti hledaly základní informace samostatně i někde jinde.

Tato kniha o pokusech je jiná v tom, že obsahuje srozumitelné vysvětlení a odpověď na otázku “Co se stalo?

Srozumitelnost vysvětlení v této chvíli mohu posoudit pouze já, neboť celá sada je vánoční překvapení. Na druhou stranu pokusy, které jsem si já sama prošla, jsem i jako naprostý laik, kterému chybí i základní znalost pojmů, neměla problém pochopit.

Líbí se mi i zvýrazněné pojmy v odstavci Zapamatujte si.

Výsledky pokusů a poznatky z praxe dám vědět tady na blogu na konci ledna. V této chvíli mám pocit, že nejen tato kniha, ale celá sada se bude všem třem dětem líbit.

Recenzní výtisk věnovalo online knihkupectví Martinus.cz, na jehož stránkách si knihu můžete také zakoupit. Cena v této chvíli (8/2017) je 189 Kč.

Název: Úžasné chemické pokusy v kuchyni
Autor: Cynthia Light Brownová
Ilustrace: Blair Shedd
Nakladatelství: EDIKA
Počet stran: 128
Anotace: V knize Úžasné chemické pokusy v kuchyni mohou děti starší 9 let experimentovat s materiály, které najdou doma v kuchyni, a odhalovat při tom tajemství chemie. Dozví se, co jsou to atomy, molekuly, pevné látky, kapaliny, plyny, polymery, jak vypadá periodická tabulka prvků, a spoustu dalších informací. Výroba gumového slizu, různých dobrot a chemické reakce, které si vyzkouší, jim pomohou ozřejmit důležité chemické pojmy. Použité materiály jsou snadno dostupné a u většiny pokusů je vhodná drobná pomoc dospělé osoby. Úžasné chemické pokusy v kuchyni je zábavný a vzrušující způsob, jak se malí čtenáři mohou dozvědět, co je to chemie, a stát se vědeckými pracovníky doma v kuchyni!

Ukládáte si inspiraci na Pinterestu? Nezapomeňte na tuto knížku.

Leave a Comment