TRADIČNÍ ČESKÁ ZIMA

Náš letošní adventní čas je především o čtení. Scházíme se každý den u adventního kalendáře, kde posouváme svíčku vždy o něco blíze ke středu a čteme si.

Trochu se nám posunula večerka nejen o víkendu, ale za ten společně strávený čas to určitě stojí. Se staršími dětmi čteme Kouzelný kalendář a nejen kvůli nejmladší jsem vybrala TRADIČNÍ ČESKOU ZIMU s ilustracemi Josefa Lady. Hledáte-li knihu, která dětem přiblíží adventní čas i vánoční svátky, pojďte nahlédnout.

Kniha má 56 stran a v 16 kapitolách srozumitelně vysvětluje základní tradice a zvyky v zimním období, tj. nejen svátky vánoční. Začíná zimním slunovratem a Sv. Barborou a končí 24. února – Sv. Matějem.

Najdete zde tradiční české pranostiky, říkadla i písničky. Vše je doplněné ilustracemi Josefa Lady, které samy o sobě přinášejí další příběh. Zkusili jste někdy dětem dát jeho obrázek, aby vyprávěly příběh, který se na něm odehrává? Já ano a nestačím se divit, co všechno se dá z obrázku vyčíst.

Díky věkovému rozdílu mezi dětmi se běžně stane, že si vyslechnu tři různé příběhy. Nejmladší musí začínat jako první, neboť poslechem příběhů od starších se pak zbytečně nechává inspirovat příliš složitým příběhem.

Kniha je určená dětem od 7 let. Já mohu potvrdit, že díky ilustracím Josefa Lady potěší i děti podstatně mladší.

Koledy a říkanky jsou pro školkové děti velkým lákadlem zejména v předvánočním čase. Ke knize se pak můžete několik let vracet – přinese každý rok něco nového, neboť postupem času zvládnou děti i poslech delšího textu. Moje nejmladší (4,5 let) letos při delších částech textu stihla vybarvit anděla z Andělského adventního kalendáře.

Stejně jako PODZIM tato kniha v knihovničce mých dětí ještě pár let zůstane. Jsem si jista, že za rok se k ní opět vrátíme.

Recenzní výtisk mi věnovalo nakladatelství Grada Publishing, na jehož stránkách si knihu můžete také zakoupit. Najdete zde i ukázku z knihy. Cena v této chvíli (12/2017) je 249 Kč. Odkaz je pod titulní stránkou.

Název: Tradiční česká ZIMA
Autor: Kolektiv autorů
Ilustrace:
 Josef Lada
Nakladatelství: Grada Publishing, a.s.
Počet stran: 56
Anotace: Už jste zapomněli naše tradice a rádi byste dětem vyprávěli o českých zvycích z dob dávných i současných? V této knize najdete nejen česká lidová říkadla, pořekadla, písničky, pranostiky i oblíbené koledy, ale také popis a vysvětlení našich nejznámějších svátků, zvyků, obyčejů i klasických symbolů, které neodmyslitelně patří k tradiční české zimě. Prožijte a vychutnejte si kouzelný zimní čas spolu s krásnými ilustracemi Josefa Lady.

Více o adventu u nás a moje vánoční tipy pro rodiny s dětmi najdete zde.

Další vánoční knihy pro děti najdete tady.

Ukládáte si inspiraci na Pinterest? Nezapomeňte na tento článek.

Leave a Comment