OPRAWME SE

Proč himalájská sůl není zdravější než obyčejná kuchyňská? Biochemické vzorce jsou tu přetlumočeny do lidového podání. Tohle jsou věty, které mě v anotaci této knihy zaujaly. Přiznávám, že jsem ke knize přistupovala velmi obezřetně. Základní informace ke knize mě spíš odradily. Na netu jsem však překvapivě našla pozitivní recenze. Chtěla jsem se tedy přesvědčit, zda můj odhad knihy podle anotace je tak špatný. Moc jsem se nepletla.

Kniha obsahuje podrobné vysvětlení jednoho z mnoha stravovacích, nebo chcete-li životních stylů – základní stavební kameny enzymatické výživy, enzymatickou stravu v praxi včetně vzorových jídelníčků a ukázkových receptů.

Kniha OPRAWME SE je pro mě překvapením a budu se k ní muset i přes výhrady vrátit. Mám v ní pár zvýrazněných odstavců, které jsou zajímavé a ráda bych si některé informace ověřila i z jiných zdrojů. Rozhodně mě inspirovala na téma: balanční techniky u dětí, dýňové semínka, mák, sezam, len, kopřiva. Souzním s některými částmi knihy vztahující se k dětem, např. jejich vztahem ke sportu.

Naopak jiné kapitoly a není jich málo považuji za příliš extrémní a velmi diskutabilní. Přesvědčení autora o jediné správné cestě mě už v polovině knihy přestalo bavit.

Kniha má 32 kapitol, tj. 368 stran. Některé z kapitol bych zcela vynechala – zkušenosti a reference klientů a pacientů nejsou pro mě osobně směrodatné, zvlášť pokud jich je 26 stran a popis jednotlivých zkušeností nic nového nepřináší.

V oblasti zdravého stravování jsem laik v pravém slova smyslu, nebudu se tedy pouštět do polemik ohledně tvrzení týkající se základních chemických reakcí či pozastavovat se nad výsledky výzkůmů potvrzující či vyvracející některá tvrzení v knize. Jediné, co mohu konstatovat, že tato kniha mě nepřesvědčila o nutnosti zásadní změny v mém životním stylu.

Zlatá střední cesta…bez extrémních životních pravidel či omezení se mi zatím i v případě stravování osvědčila.

Recenzní výtisk věnovalo online knihupectví Megaknihy.cz. Na odkazu pod titulní stránkou si můžete knihu zakoupit. V této chvíli (11/2017) je cena 299 Kč.

Název: OPRAWME SE
Autor: Stanislaw Skřička
Nakladatelství: Stanislaw Skřička
Počet stran: 379
Anotace: Kniha je napsána podle scénáře dokumentu točeného s předními odborníky z ozdravných institutů a univerzit na americkém kontinentu. Je v ní srozumitelně vysvětleno, jak funguje výživa a co v těle dokážou vlastní ozdravné procesy. Biochemické vzorce jsou tu přetlumočeny do lidového podání. Sporné věci a mýty ve stravě se řeší návštěvou pravěku, kde se vždy nachází ta správná odpověď.V knize se odhalí se spousta mýtů „zdravé stravy“.

Leave a Comment