ATLAS PREHISTORIE PRO DĚTI

Moje starší děti absolvují to, čemu se dnes říká alternativní základní vzdělání. Mě je v podstatě jedno, jaký systém či metodu základní škola uplatňuje – jsem přesvědčena, že zejména na prvním stupni je důležitý především individuální přístup. Je-li to dnes nazýváno alternativním vzděláváním, budiž. Jejich paní učitelky jsou natolik úspěšné, že moje děti v páté a třetí třídě neztratily to, čemu se říká vnitřní jiskra –  touhu něco se naučit. Pořád chodí do školy s nadšením. Díky slovnímu hodnocení a individuálnímu přístupu se neučí kvůli známkám. O výsledcích tohoto přístupu ve škole asi nejspíš někdy jindy. Teď jsem jen chtěla vysvětlit, proč neustále rozšiřujeme naši sbírku dětských encyklopedií a nějak jsem se do toho zamotala. 🙂

Zkráceně řečeno – vzhledem k typu navštěvované školy moje děti nenosí domů učebnice.

Potřebují-li si doma některé informace vztahující se k domácím úkolům ověřit, hledají je právě v knížkách doma. Postupem školních let se nám podařilo,  zejména díky knižním bazarům shromáždit slušnou zásobu. Poslední z nich se vztahuje k vývoji života na Zemi, což je každoroční téma jednoho z mnoha tématických dní na jejich škole.

Slušnou zásobu encyklopedií potřebujeme zejména z toho důvodu, aby nemusely informace hledat na internetu. Nemám nic, proti ověření pravdivosti určité informace na Googlu.  Na druhou stranu vidím podstatný rozdíl, pokud si děti dokáží informace najít v knihách.

Kniha ATLAS PREHISTORIE PRO DĚTI vyšla letos v únoru. Zatím jsem neviděla, že by se některá z mamablogerek o ní zmiňovala. Myslím, že je to škoda. I přesto, že je určená  dětem od 6 let, naši nejmladší (4,5 let) baví některé části knihy také. Ano, má velkou motivaci ve svých starších sourozencích, ale na druhou stranu kniha je opravdu velmi přehledně zpracována.

V knize najdete vše o počátcích Země a prvních formách života, detaily z jednotlivých období od prvohor až po čtvrtohory, zvířata  i rostliny a vše o vývoji člověka.

Každou dvojstranu lze rozložit do dvojnásobného formátu. Zpočátku mě nenadchlo velkoformátové zpracování vnitřních stran, musím však napsat, že roztrhnout se nám zatím nepodařilo. A velký formát stran rozhodně knize přidává na přehlednosti.

Kniha se hodí pro společné čtení i pro předškoláka, kterého toto téma zaujalo. Mladší školáci si bez problémů dokáží informace sami dohledat. Heslovité zpracování + ilustrace hledání informací hodně usnadňuje.

Hledáte-li knihu, která zůstane ve Vaší dětské knihovně více než 1 rok, mrkněte na tuto. Je přehledná, pěkně graficky zpracovaná, srozumitelné vysvětlení nejdůležitějších pojmů, nepřemrštěná cena. Kniha, kde si svoje najde předškolák i školák.

Recenzní výtisk věnovalo online knihkupectví Knihcentrum.cz. Na odkazu pod titulní stránkou si můžete zakoupit. Cena je v této chvíli 249 Kč (11/2017).

Název: ATLAS PREHISTORIE PRO DĚTI, OD POČÁTKU ZEMĚ PO ČTVRTOHORY
Autor: Oldřich Růžička, Tomáš Tůma
Nakladatelství: Albatros
Anotace: Prozkoumejte prehistorii na velkých rozkládacích mapách nabitých obrázky charakteristickými pro danou etapu vývoje Země. Zajímají se vaše děti o prehistorická zvířata, rostliny a vývoj života na Zemi? Pak věřte, že držíte v ruce knihu, která jim spolehlivě odpoví na všechny zvídavé otázky. Provede je prvními krůčky modré planety až po její současnost. Ukáže dětem počáteční formy života, seznámí je s prehistorickými zvířaty, naučí poznávat prababičky rostlin a pradědečky stromů. Najděte si společně se svými dětmi pohodlné místo a vydejte se na cestu časem, na dlouhou pouť planety Země.

Ukládáte si inpiraci na Pinterest? Nezapomeňte na tento článek. 

3DMAMA TIP: film ZÁZRAČNÁ PLANETA v kinech od 26.10. (mí školáci se vrátili nadšeni)

Leave a Comment