ČAS PRO NEJMLADŠÍ

+ RECEPT NA BROKOLICOVÉ CUPCAKES S ŠUNKOVOU PĚNOU

Čas JEN pro nejmladší…. I když to tak nevypadá, s jejím nástupem do mateřské školky se náš společný čas výrazně omezil.

První dva školkáčci trávili spoustu času jen tak… doma či venku – nikam se nemuselo, nikam se nespěchalo. Opravdu hodně jsme výletovali, při vaření jsme nespěchali –  měli jsme spoustu času. I když tenkrát jsem si to nemyslela….:) Program nejmladší je naopak podstatně více omezen.

Po jejím narození a následném nástupu nejstaršího do školy už přibylo přejezdů a čekání. Pravidelné vyzvedávání či odvod staršího sourozence na kroužek už s volným časem docela zamávalo. Teprve teď, když starší zvládají většinu odchodů i příchodů sami, jsou poprvé i dny, kdy se nikam nemusí.

Letos poprvé jsme zkusila cíleně naplánovat volno na pondělní odpoledne. Víkendy trávíme jako rodina aktivně a už během minulého školního roku jsem měla pocit, že potřebujeme volné pondělí jako pomalý začátek týdne. A zatím si to nemůžu vynachválit. Pondělí začíná být můj oblíbený den! A nejsem sama…. nejen nejmladší dcera je nadšena.

Ta má asi radost největší, neboť po příchodu ze školky “po o”  nejenže nikam nemusí, ale má maminku až do příchodu starších sourozenců jen pro sebe – celé 2 hodiny. Stejně jako ostatní čtyřleté děti chce doopravdy pomáhat, ideálně v kuchyni. Od září tedy pravidelně v pondělí spolu vaříme či pečeme.

Výzvu na účast v soutěži pro blogerky, jejímž zadáním je pečení, jsem si tedy nemusela dlouho rozmýšlet. Tohle je moje každotýdenní realita, někdy více a někdy méně zabavná. V pondělí však u nás doma pečeme s láskou a radostí. V říjnu jsme navíc pekli s Kitosem.:-)

Inspiraci hledáme v jejích i mých kuchařkách. Maximálně je “trochu” upravím. Taky máte pocit, že se poslední dobou všechno nějak komplikuje? Mě chybí jednoduché, zdravé a rychlé recepty! Čím zdravější recept, tím větší pravděpodobnost, že mi doma něco chybí. Kde hledáte inspiraci pro vaření Vy? Jaké jsou Vaše oblíbené food blogerky? Budu ráda, když se podělíte o své tipy.

Jak jste na IG mohli vidět či u nás doma ochutnat, upekly jsme muffiny i cupcaky na sladko i na slano. Velký úspěch i u rodinného nejedlíka měly tyto brokolicové cupcaky. Recept je z prostřední knížky na fotce. Budete na ně potřebovat:

Těsto: 20 ml olivového oleje, 2 vejce, 40 ml mléka, 135 g hladké mouky, 20g sýru, 90 g šunky, 1 malá hlavička brokolice, 10 g kypřícího prášku, sůl a pepř.

Náplň: 150 g šunky, 70 g másla, sůl a pepř (ušlehejte pěnu)

Brokolicové pyré smícháme s dalšími surovinami, mouku a kypřící prášek přidáme jako poslední. V receptu byl původně parmezán a hladká mouka. My jsme trochu experimentovali i s množstvím brokolice a výsledku to vůbec neuškodilo.

Pečeme 15 – 20 minut na 180 °C. My jsme musely trochu déle. Zdobíme šunkovou pěnou až po úplném vychladnutí.

A další důsledky našich “nových” pondělků?

Pro mě osobně ideální začátek týdne. Čerstvé sladké muffiny udělaly samozřejmě radost i bráchovi a sestře ihned po příchodu ze školy. Brokolicové muffiny počkaly na večeři a my se projeli na kole, aniž bychom museli spěchat domů kvůli přípravě večeře. Víc takových dní v běžném týdenním provozu teď nevidím reálně, ale zatím díky i za toto zpomalení na začátku týdne.

Pokud potřebujete dovybavit kuchyň čímkoliv – mrkněte na tento eshop, odkaz pod logem. Já jsem je předtím neznala, i přestože má kamenné prodejny různě v ČR. Slušná nabídka nejen kuchyňských potřeb mě příjemně překvapila, a to včetně cen! Moje zásilka pro pečení přišla bez problémů. Pro mě osobně s mou nechutí absolvovat nákupy přímo v obchodech je tohle jednoznačná ZKRATKA 3dmatky.

 

Pokud hledáte ideální dárek pro malou kuchařku či kuchaře, mrkněte na tuto domácí kuchařskou sadu. U nás letos velký hit.

Leave a Comment