PLÁNOVAČ DÁRKŮ

Od našich prvních společných Vánoc s dítkem v rodině uběhlo už 12 let. Jaké byly naše první samostatné Vánoce a jaké jsou teď? Teď už “vím”…ponaučila jsem se… Jediná šance jak prožít Vánoce v klidu je nepodcenit přípravu.

Vánoce pro nás neznamenají jen týden okolo Štědrého dne.

Naopak – celý prosinec jsme u nás doma vyhlásili za nejklidnější měsíc v roce. Poslední roky se nám daří….já sama se postupně “učím”, jak si naplánovat aktivity tak, aby na ně bylo dostatek času, abychom je dělali, protože nás všechny baví a zároveň na ně měli dostatek času.

Pár let zpátky jsem se v podvečer Štědrého dne přistihla, že jsem strašně unavená….vše jsem si totiž nechala na prosinec, v případě velké rodiny v kombinaci se školkovými, školními, kroužkovými vánočními akcemi jsem si “těšení se na Vánoce” s dětmi v podstatě neužila. Měla jsem pořád nekonečný seznam věcí, které bylo třeba zařídit. Postupem let se můj seznam stává reálnějším. Je na něm méně povinností a více akcí typu “můžeme, ale nemusíme”.

Užíváme si nejen společný čas s dětmi, ale společně se i těšíme. Neznám krásnější měsíc v roce…nadšení dětí je nakažlivé. Kouzlo Vánoc u nás doma žije celý prosinec.

Pro mne osobně to však znamená, že říjen je ve znamení plánování a listopad je pro mě ve znamení příprav.

První věc, kterou plánuji jsou dárky.

Dárky nejen pro děti. Velkou výzvou je i vánoční malá pozornost pro všechny, kteří mé děti potkávají na cestě za vzděláním či ve volném čase.

Náš plánovač sdílím online s manželem v excelovském souboru, kde na jednotlivých listech vidíme i dárky z let minulých. Zároveň v listopadu vidím, co ještě chybí objednat, a co už je doma připraveno. Poslední dva roky mám první prosincový den vše připraveno. Snad se podaří i letos.

Pro své poznámky během podzimu používám tento formulář. Jednotlivé řádky neznamenají počet dárků – jen sbírám inspiraci…opravdu hodně důležité jsou pro mě společné dárky dětí i společné dárky pro celou rodinu. Společná a sdílená radost je pro mě základ vánočních svátků.

Ke stažení zdarma zde. [pdf-embedder url=”http://3dmamablog.cz/wp-content/uploads/2017/10/3dmamaDARKOMAT.pdf”]

A co Vy? Necháváte vše na prosinec? Máte trik, jak vše zvládnout na pohodu? Podělte se.

Jen prosím nechme stranou všechny super online kurzy (webináře, ebooky) o skvěle provedeném úklidu či organizaci domácnosti.

NEPŘEHLÉDNĚTE

http://3dmamablog.cz/2019/11/06/adventni-kalendar/

10 thoughts on “PLÁNOVAČ DÁRKŮ”

  1. Fajn nápad. Díky. My máme celorodinný dárkovací seznam včetně svátků a narozenin jen tak na papíře. V lednu vymyslíme a zapíšeme dary a celý rok jedeme víceméně bez zmatků. A prosinec jedeme podle úkolů v adventním kalendáři. Aby se podílely na přípravách i holky.

    Reply
  2. Neuvažuju přímo o vánočních dárcích. V průběhu roku mě sem tam napadne, co by se komu mohlo líbit, většinou v případě, že na ,,to” narazím v obchodě. 😀 Buď to rovnou koupím, nebo si aspoň zapamatuju, co to bylo. Nejradši bych dárky dávala jen tak a na Vánoce a narozeniny klidně udělala mezeru, ale společnost je nastavená trošku jinak. 🙁
    Momentálně ještě žádný vánoční dárek koupený nemám, ale zhruba vím, co každý dostane.
    Nejvíc se těším na balení dárků!

    Reply
    • Jsem bez šance, že bych si všechny dárky zapamatovala. Určitě bych pak musela něco shánět na poslední chvíli. Tohle je pojistka, aby prosinec byl opravdu na pohodu. Dárek pod vánočním stromečkem má u nás svoje kouzlo nejen u dětí. S příchodem dětí do rodiny jsem na celý prosinec získala jiný pohled….dárky pod stromeček patří a záleží jen na nás samotných, zda podlehneme a počet či druh “neukočírujeme”. Společnost je možná nastavená jinak, ale u nás doma záleží jen na nás samotných, ne?

      Reply
      • Ona je i ta domácnost nastavená jinak… asi. Jsem černá ovce. 😀
        Já si pamatuju všechno, nepotřebuju žádné diáře atd., všechno mám v hlavě.

        Reply
  3. S dárkama pro děti čekám na dopis ježíškovi. Loni měl junior nějaký připomínky, že dostal i věci, který nechtěl a nedostal, co chtěl… Nezabráním tomu (dárky od tetiček ze seznamu nebudou), ale nebudu kupovat nic navíc. Ale začínám řešit dárky pro ostatní a pomalu chystám adventní kalendář do školky, ten mi zabral nejvíc času. Těším se na tipy!

    Reply
  4. Ahoj, muj tip na Vanoce je tento obchod – DECODOMA – maji tam hodne siroky sortiment a segra ted bydli v novem byte, tak vyberu ji, mamce i tatkovi neco tam jako nejake darky, maji tam toho hodne a dobre veci.

    Reply

Leave a Comment