LOGOPEDIE DOMA

Další z produktů společnosti Albi, které jsem měla možnost doma s dětmi otestovat je kniha KDYŽ ROBOTI BREBENTÍ  z edice Kouzelné čtení. Kouzelné čtení máme doma minimálně dva roky a děti se k němu stále vrací. Stejně jako DUHA nebo ZAŽEHLOVACÍ KORÁLKY patří Kouzelné čtení k hrám, které s mými dětmi zůstavají delší dobu.

Knihu KDYŽ ROBOTI BREBENTÍ mám pro nejmladší dceru (nyní 4,5 let), která jako jediná z mých dětí ještě nevyslovuje všechny hlásky správně. Zkušenosti s logopedií u starších dětí by vydaly na jeden samostatný článek. Nejmladší tady bude mít opět tu výhodu, že už “vím”. Všechno má svůj čas… zvlášť u dvojjazyčných dětí, jako jsou ty moje.

Zažili jsme tuhle situaci už dvakrát, pokaždé trochu jinak, pokaždé trochu stejně. Co se osvědčilo u nás?

  • různorodost, klasické opakování slov a vykládání nad obrázkem začne brzo nudit nejen děti, ale i rodiče
  • cvičit lze opravdu kdekoliv, já se díky tomu naučila zpaměti spoustu říkanek a děti postupně také
  • pravidelnost se určitě vyplatí, na druhou stranu mám pocit, že po dětech často chceme v jedné chvíli zbytečně moc, resp. já po prvorozeném…chybějící zkušenost na mé straně, bezmezná důvěra v názor logopeda nám toto období zbytečně znepříjemnily…správná motivace dítěte je důležitější, než provedené cvičení za každou cenu.

Teď už vím, že existuje řada způsobů, jak jednotlivé hlásky procvičit. Nejsou to pouze cvičení z logopedické poradny. I když…. ono bude asi záležet na konkrétní logopedické poradně. I tady vidím velký rozdíl v nabídce teď a před pěti lety.

Vím, že moje nejmladší má ještě spoustu času. Můžu-li ji však prostřednictvím její oblíbené hry pomoci, aby si správné vyslovování procvičila, ráda to zkusím. S výběrem knihy KDYŽ ROBOTI BREBENTÍ jsem vůbec neváhala. Pokud i Vy hledáte pro své děti způsob, jak oživit procvičování správné výslovnosti, mrkněte dál. Pro lepší představu jsem nafotila pár stránek z knihy.

Děti si procvičují správnou výslovnost hlásek D, T, N, L, R, Ř. Není to, ale jen o nich – zábavnou formou kniha podporuje děti k mluvení – nechybí básničky, písničky a komiksové příběhy.

Knihou provází robot Robi a robotka Otka. Stejně jako u ostatních knížek je zde i řada úkolů a kvízů. Záleží jen na dětech, čím na dané dvojstraně začnou.

Své brebentění si děti mohou nahrát pomocí tužky na kouzelné samolepky.

Já oceňuji nové básničky:)

Na poslední dvojstraně si děti zkusí vše, co měly příležitost si v knize procvičit.

Já myslím, že netřeba víc dodávat. Kniha je stejně dobře připravená jako ostatní. Ty děti, které doma už nějakou Kouzelnou knihu mají si možná budou muset zvyknout na jeden malý rozdíl – je třeba zapnout každou stránku zvlášť. Moje dcera na to zpočátku zapomínala a neustále volala, že jí tužka nefunguje.

Tužku za pomocí souboru na webu Albi bude nutné aktualizovat. Doporučuji provést předem, neboť nedočkavé dítě čekající na tužku, dobu aktualizace výrazně prodlouží. A to až tak, že jsem zaváhala a musela otestovat i Albi zákaznickou linku. Je fajn vědět, že telefon zvedá paní, která dokáže poradit během pár vteřin.

Další informace o této knize včetně její ceny najdete na stránkách eshopu Albi tady.

Knížek v edici Kouzelné čtení je víc než dost, inspirace se vždy hodí, budu ráda, když mi napíšete, jaké knihy se osvědčily u Vás doma.

Díky Albi bude už tento týden tady na blogu vyhlášena soutěž o jednu z novinek nové řady vzdělávacích her jménem KVIDO. Máte-li doma děti 3+, určitě ještě tento týden nakoukněte.  

Další online tipy na logopedii doma najdete u mě na nástěnce tady. Dechová a artikulační cvičení v souvislosti s výtvarným tvořením mají u nás doma úspěch pořád. Školačka se k nám ráda přidá i teď. Zkusím v nejbližší době založit fotogalerii na FB právě pro tyto výtvory.

Ukládáte si inspiraci na Pinterest? Nezapomeňte na tento článek.

3 thoughts on “LOGOPEDIE DOMA”

  1. Jé, moc děkuji za tip! U nás je logopedie aktuální u syna. Doma moc cvičit nechce, jakože sednout si a procvičovat, natož s kartáčkem v puse atd. Procvičujeme aspoň kdykoliv během povídání. Nedávno jsme koupila deskovou logo hru Rozhýbej svůj jazýček a tu hrajeme i hodinu, tak jsme moc ráda za ni. O této knize jsem nevěděla, ale dnes k svátku dostane knihu Atlas světa 🙂
    Roboti budou brzy následovat, nadchlo mě to 🙂 Děkuji 🙂

    Reply

Leave a Comment