SLOVINSKO S DĚTMI

Pro kempování s dětmi u jezera Bled jsem se rozhodla kvůli jeho vzdálenosti z Prahy. Původně jsme chtěli ještě na pár dní k moři. Nakonec opět vyhrály hory a jezera. Slovinko se nám loni na trase Lublaň – Postojenská jeskyně – Portorož – Maribor zdálo docela vstřícné vůči rodinám s dětmi. O jezeru Bled to zas tak úplně prohlásit nemůžu, rozhodně však doporučuji zastávku – považovat Slovinsko jen za tranzitní zemi je chyba, neboť Slovinsko má opravdu co nabídnout.

Náš týden u jezera byl čistě odpočinková záležitost – hodně plavání, zmrzliny a jen pohodové výlety. Ačkoliv na netu se často píše, že voda v jezeře je studená – podle nás je akorát. Děti si vylovily krásné velmi malé ulity a mušle. Ve srovnání s jezery ve Švýcarsku si troufám tvrdit, že voda byla teplá.

Jeden den jsme strávili procházkou kolem jezera. Oficiální čas je cca 3 hodiny. Nám to pohodovou chůzí včetně návštěvy hradu na skále nad jezerem trvalo 7 hodin. Hodně jsme zastavovali, ať už kvůli koupání, svačině či zmrzlině. Velkým lákadlem byly houpačky uvázané na stromech na břehu jezera.

Cestu okolo jezera zvládnou i nejmenší – kolo, koloběžka, kočár bez problémů (stezka je jen pro cyklisty a chodce).

Nemohli jsme nejít omrknout soutěsku VINTGAR, která je jen pár kilometrů od kempu.

Stejně tak jako výletu lodí či na paddleboardu ke kostelu na ostrově taky asi odolá málokdo.

Nezvykoušeli jsme, ale také je tam k dispozici: hop on hop off autobus, klasický prohlídkový vláček, bobová dráha. Stejně jako vstup na hrad je na tyto atrakce vstup pro děti zdarma – při ubytování v kempu jsme obdrželi speciální sadu slevových kupónů.

Díky informacím na netu jsem čekala daleko více lidí. Určitě se jedná o turististy hojně navštěvovanou oblast – cestou k jezeru jsme viděli řadu přeplněných parkovišť, na druhou stranu pořád lze kolem jezera najít řadu zakoutí, ať už pro piknik či koupání, kde budete úplně sami. Nejvíce lidí jsme pravidelně viděli na pláži u kempu (hned vedle kempu je placené parkoviště), ale stačí popojít pár metrů a máte nejen dostatek soukromí, ale i stín. Řada lidí zde navíc zastavuje jen na pár hodin, tj. v ranních či večerních hodinách je zde daleko větší klid, min. během týdne.

Pokud budu mít cestu okolo, ráda se opět zastavím. Plavání v jezeře a zmrzlina neměly chybu. Myslím, že nutně potřebujeme paddleboard:)

TIP: Pokud budete parkovat vedle kempu – na zmrzlinu zajděte raději přímo do kempu. Jejich stánek má zmrzlinu daleko lepší, než ta která se prodává v bufetu před kempem. Stejně tak potraviny před kempem jsou fajn, otevřené až do 20,00 hod., ale nabídka pekaře každé ráno (včetně víkendu) příjíždějícího se svým stánkem na kole je taková, že nevíte, co dřív ochutnat.

A co Vy a Slovinsko?

Tip: Na to nejlepší ze Slovinska upozornil ve svém článku i Pavel Fellner z CK SEN.

Ukládáte si inspiraci na Pinterest? Nezapomeňte na tento článek.

Leave a Comment