JEDNODUCHÉ RODIČOVSTVÍ

Při výběru recenzního výtisku z online knihkupectví Knihcentrum.cz mě zaujala anotace této knihy, protože s ní souzním. Sdílím pocit, že dnešní děti toho mají všeho příliš mnoho – příliš mnoho hraček, knížek, kroužků, velké množství výběru a velmi málo volného času. Jsem si vědoma, že hlavním rozhodovatelem jsme my rodiče, ale nikdy bych netušila, že se zvyšujícím se počtem dětí nás převálcuje ta hromada „nutných“ položek. Mám na mysli nejen věci, ale i zážitky. Dokud byly děti ještě malé, pořád ještě jsme to drželi v mezích. S rostoucím věkem dětí a počtem dětí se občas cítím zavalena nejen věcmi, ale hlavně diskusemi s dětmi, co je ještě nutné a co už v žádném případě nepotřebujeme. Pořád řeším otázku „správné míry“.

Americký odborník na výchovu dětí Kim John Payne vydal tuto knihu už v roce 2009. V ČR díky nakladatelství Jota vyšla v roce 2015, tj. v době, kdy já jsem si už od jakýchkoliv knížek o výchově a rodičovství dávala pauzu. Mám tedy trochu zpoždění, ale delší dobu sleduju zahraniční bloggerky a inspiraci pro život s dětmi jsou mi právě ty, které cíleně zjednodušují své domácí prostředí a redukují množství věcí i zvuků v domácnosti. Některá doporučení z knihy máme tedy doma „zajeté“ minimálně 2 roky.  I přesto, že jsem knihu četla teprve teď, rozhodně můžu potvrdit, že její doporučení a rady jsou realizovatelné i v českém prostředí. A opravdu fungují!

I já jsem si z knihy vybrala několik dalších tipů, které u nás doma vyzkouším. Vypíšu zde ty oblasti, na které se teď zaměřím já v rodině s 3 dětmi ve věku 4 až 10 let.  Najdete v ní však i dostatek tipů pro rodiny s mladšími dětmi. Vybírám nahodile a jen namátkou, můj osobní seznam má přes 10 bodů.

 1. TÝDENNÍ PLÁN – během celého roku nám svítí všemi barvami (každý člen rodiny má svou). Máme jen online, tj. vidím jej já a manžel. Děti můžou vidět některé akce v papírovém rodinném kalendáři, ale ne všechno tam je zapsáno. Doporučení 1x týdně si sednout s dětmi nad akcemi v následujícím týdnu a předat informace, které dny budou náročnější, není určitě špatný nápad. Zvlášť pokud se programy našich dětí začínají dost křížit a pro každého je důležité něco jiného. Tady vidím, vysloveně chybu u nás doma – řadě diskusí jsme v minulém školním roce mohli předejít, pokud bychom informovali děti (resp. nejstaršího) předem.

2. SVĚTLO SVÍČKY – přechod mezi dnem a nocí. Už jsem o tom někde četla, ale až moje nejmladší mám pocit, potřebuje tento “signál”.  Zvlášť v době školního roku, kdy o náročné dny a večery není nouze a ona vlivem fungování starších sourozenců nabývá dojmu, že ještě není čas na odpočinek.

 3. RYTMUS RODINY – jedna celá kapitola v knize a zároveň oblast v naší rodině, na kterou se určitě zaměřím. Je spousta aktivit a činností, u kterých jsme pro naše děti čitelní. Na druhou stranu vlivem rychlosti, jakou nabral náš život po nástupu všech dětí do školních zařízení, je to často příliš velká improvizace. Postup, jak můžu svým dětem umožnit předvídatelnější a jasnější program uvedený v knížce mi dává smysl a mám pocit, že by nejen mohl zjednodušit život mých dětí, ale i můj.

4.  DĚTSKÝ POKOJ – v knize je 11 bodové shrnutí Představte si pokoj vašeho dítěte….. souzním, řadu věcí jsme díky Montessori zavedli, ale…pořád vidím velké rezervy. Zejména teda skříně s oblečením, a následně výběr oblečení oběma dcerami je u nás na můj vkus často krizová situace. Tohle výrazně zjednoduším. Docela velký výběr situaci rozhodně neulehčuje zejména u nejmladší.

Jednoduché rodičovství je jednou z těch zásadních knih o životě s dětmi, kde najdete realizovatelné doporučení a zároveň se k ní budete s rostoucím věkem dětí vracet.

Na můj vkus je v této chvíli i v ČR přemíra různých ebooků a online kurzů, které v podstatě jen opakují to, o čem už se někde jinde psalo. Spíš, než lekce o výchově mi tohle přijde jako skvělá lekce marketingu. Věřím, že jsou tam skvělé vychytávky i zamyšlení, ale není to nic nového, o čem se ještě nepsalo. Děsí mě cena těchto kurzů v porovnání s cenou knih.

Recenzní výtisk věnovalo online knihkupectví KNIHCENTRUM.CZ, zakoupit si ji můžete na odkazu zde. Cena knihy v této chvíli (8/2017) je 224 Kč.

Název: Jednoduché rodičovství – Jak žít s dětmi prostě, jednoduše … a šťastně
Autor: Kim John Payne s Lisou M. Rossovou
Nakladatelství: Jota
Počet stran: 272
Anotace: Také máte pocit, že dnešní děti mají všeho PŘÍLIŠ MNOHO? Příliš mnoho hraček, knížek, kroužků, velké množství výběru a velmi málo volného času? Není divu, že spousta dětí špatně spí a trpí bolestmi břicha, že jsou neklidné, roztěkané, úzkostlivé nebo agresivní. Je čas říct DOST! Vraťme dětem jejich dětství – klidné, s bezpečným zázemím teplého domova a prostorem pro zdravý vývoj.

Mám rozepsaný článek o svých 5 zásadních knihách na cestě rodičovstvím, ale zajímalo by mě, jaké jsou ty Vaše? Budu ráda za Vaše tipy v komentářích a budu doufat, že mi nic neuniklo.

Ukládáte si inspiraci na Pinterest? Nezapomeňte na tuto knihu.

1 thought on “JEDNODUCHÉ RODIČOVSTVÍ”

  1. Díky za tip, tahle knížka mi hodně padla do noty. Ta přemíra podnětů z okolí mě občas dost děsí, ale zatím se mi daří držet děti od toho šrumu dál 🙂
    Jana

    Reply

Leave a Comment