MATKA, DCERA NEBO JÁ

Letošní dovolená byla natolik pohodová, že jsem zvládla přečíst i 3 knížky. Možná je to jen tím, že i nejmladší začíná být samostatná jednotka. Každopádně mám pocit, že se mi blýská na lepší časy…..

Pokud hledáte zajímavý životní příběh, mrkněte na autobiografii Alany Kirkové MATKA, DCERA nebo JÁ. Autorka pracuje jako poradkyně pro financování v neziskovém sektoru a vychovává 3 dcery.

Už po přečtení anotace mě opravdu zajímalo, jak se k dané životní situaci autorka knihy postavila…jediné, co z toho v této chvíli znám je hukot, který v rodině nastane po narození třetího dítěte. Knihu však napsal sám život, potkat to může kohokoliv z nás. Jsem přesvědčena, že “sendvičová léta” brzy nebudou výjímečnou životní zkušeností.

Rozhodně to není veselé čtení. Alaně krátce po porodu třetí dcery náhle vážně onemocní maminka. Alana se postupně vyrovnává s nemocí vlastní matky a později s její smrtí. Zároveň hledá samu sebe a svou roli matky a vztah k dcerám.

Nejedná se o deník, ale spíš záznam Alaniných myšlenek, prožitků a úvah. Mám pocit, že se občas opakuje, ale možná je to záměr autorky. I přes neveselé čtení o závěru života její matky, je inspirující si přečíst o jejich krásném vztahu.

Kniha je upřímnou zpovědí, která vede k zamyšlení, ať už ve vztahu k vlastní matce či k dcerám. Jsem přesvědčena, že každá z nás bude tuto knihu hodnotit jinak…. naši vlastní zkušenost neobejdeme. Sdílená životní zkušenost rozhodně bude zajímat ty, kteří jsou v podobné situaci. Všechny ženy, které se v “sendvičových letech” právě nacházejí, mají můj velký obdiv.

Recenzní výtisk věnovalo online knihupectví Knihcentrum.cz.  Na odkazu pod titulní stránkou si můžete knihu zakoupit. V této chvíli je cena 199 Kč.

Název: MATKA, DCERA nebo JÁ
Autor: Alana Kirková
Nakladatelství: Mladá Fronta a.s.
Počet stran: 256
Anotace: Alana Kirková je spisovatelka a novinářka. Procestovala svět, pracovala pro charitativní organizace a sepisovala jejich příběhy. V roce 2010 utrpěla její maminka ničivou mozkovou příhodu, pouhé čtyři dny poté, kdy přišlo na svět její třetí dítě. Tehdy se její život rázem převrátil vzhůru nohama. Brzy nato začala psát blog o zápasech ženy, která se ocitla uprostřed péče o oba konce svého života – o děti a rodiče.

Sendvičová léta prožívá dodnes, našla už ale způsob, jak vzkvétat, ne jen přežívat. Narodila se a vyrůstala v Belfastu, dnes žije v Dublinu, kde pracuje jako poradkyně pro financování v neziskovém sektoru, píše a vychovává tři dcery. Sendvičová léta je upřímný, inspirativní příběh o vztahu mezi matkou a dcerou a o tom, jak jedna žena – prostřednictvím péče o osobu, na kterou se nejvíc spoléhala – nakonec našla sebe samu.

Ukládáte si inspiraci na Pinterest? Nezapomeňte si uložit i tuto knihu.

Leave a Comment