MRAVENEČEK NA CESTÁCH

95% knížek, které čtu mé nejmladší jsem četla minimálně jednou. Víc než polovinu minimálně dvakrát. Knižní novinky jsou moje záchrana. Moje chuť do večerního čtení dětem je díky nim daleko větší.

Mraveneček na cestách je knižní novinkou nakladatelství Portál. Je určená dětem od 3 let. Autorkou je Stanislava Reschová, jejíž Pohádky do kapsy byly nominovány na Zlatou stuhu v roce 2015.

Starší dcera je na táboře, četla jsem tedy jen s nejmladší dcerou (4 roky). Nejdřív jsme musely vyřešit záhadu, zda je či není to Ferda Mravenec. Po kontrole většiny obrázků a zjištění, že opravdu nikde nemá motýlka jsme se shodly, že Ferda Mravenec to tedy nebude.

Knížka obsahuje 7 kapitol. Jsou poměrně krátké, což odpovídá tomu, že kniha je určená dětem již od 3 let. Na druhou stranu hádanky a úkoly na konci každé kapitoly dokáži čas k uložení ke spánku také pěkně posunout. Po splnění úkolu jsme ještě dál řešily život mravenců. Já jsem pro zbývající část večera měla jasný úkol – dostudovat život mravenců, neboť ne na všechny dceřiny otázky jsem znala odpověď.

Mraveneček na cestách je přesně ten typ knihy, který máme s dětmi rádi. Kniha, kde najdeme nejen nový příběh, ale také “něco” navíc. Tady to nebyly jen zábavné úkoly na konci každé kapitoly, ale také doplňující informace k danému příběhu. Věděli jste například, že mravenci vedou mezi sebou války? Od teď bude dcera kontrolovat každé mraveniště, zda tam neuvidí zajatce. Slabší jsou totiž zajati a pak pracují ve vítězném mraveništi. Monolog dcery na toto téma byl delší než mé čtení.

Podrobněji jsme se podívaly i na životní cyklus mravence (na Pinterestu je řada zajímavých aktivit – můj výběr tady). Následující den jsme se naučily i další sloky písničky Mravenec jde trávou od Uhlíře a Svěráka, na kterou si dcera při čtení vzpomněla.

Ve zkratce: týden jsme doma řešili mravence.

Knížka je určená školkovým dětem, ale jsem si jista, že naše druhačka by si společné čtení této knížky ujít nenechala. Knížka je vhodná i pro mírně pokročilé čtenáře.

Velikostí i obsahem je ideální na týdenní rodinnou dovolenou.

Recenzní výtisk věnovalo nakladatelství Portál, s.r.o. Na odkazu pod titulní stránkou můžete najít nejen ukázku z knihy, ale také přímo od nakladatelství knihu zakoupit. V této chvíli je cena 176 Kč.

Název: Mraveneček na cestách
Autor: Stanislava Reschová
Ilustrace: Vendula Hegerová
Nakladatelství: Portál, s.r.o.
Počet stran: 64
Anotace: Knížku určenou zejména předškolákům a dětem mladšího školního věku tvoří krátké příběhy malého mravenečka, který chce poznat svět. Několikrát se vydává na cestu, jednou pěšky, jindy stopem, pak s pomocí hmyzího letadélka či plavbou v ořechové skořápce. Za každým příběhem následuje několik zajímavostí o některé postavě nebo předmětu z příběhu a dále zábavný úkol či hádanka. 
Stanislava Reschová je úspěšnou autorkou pohádkových příběhů pro děti. V Portále vyšly její knihy Veselá kopa pohádek, Pohádky do kapsy (nominace na Zlatou stuhu 2015) a Pohádkové hrátky se zvířátky.

Ukládáte si inspiraci na Pinterest? Nezapomeňte si uložit i tuto knihu.

Leave a Comment