NÁRODNÍ MUZEUM

Během školního roku chodíme s dětmi minimálně jednou týdně okolo Národního muzea. Teď o prázdninách v mezičase mezi skautským táborem, potáborovou rekonvalescencí a následným odjezdem na dovolenou jsme si s dětmi naplánovali konečně “to naše muzeum”. Těšila jsem se já i děti ve věku 12, 9 a 6 let.

Nevěděla jsem, že teď rozhodně není dobrá doba navštívit s dětmi Národní muzeum. Proč?

NÁRODNÍ MUZEUM S DĚTMI

Jít do Národního muzea bez přípravy byla chyba. Muzeem pak procházíte, aniž tušíte, co míjíte. Ve zkratce: Národní muzeum není v této chvíli připraveno na dětského návštěvníka, který potřebuje srozumitelně a přehledně uspořádané informace o tom, kde se nachází a co bude škoda minout. Podrobnější verze na řádcích níže.

DO MUZEA JEDINĚ PO DŮKLADNÉ DOMÁCÍ PŘÍPRAVĚ!

Moje první chyba byla, že jsem se nepodívala na Tripadvisor. Já sama tam svoje poznatky z výletů sdílím, ukládám si další tipy a až zpětně zjistím, že mě varovali!

Nechcete-li společně s dětmi googlit základní info přímo v muzeu, rozhodně nepodceňujte domácí přípravu.

PANTHEON NÁRODNÍHO MUZEA

Láká Vás Pantheon? Určitě si doma předem nastudujte, jaké osobnosti zde mají svou sochu či bustu. U dvou neoznačených soch jsem se u zaměstnankyně muzea chtěla jen ujistit, zda si s dětmi tipujeme správně. Neočekávaný dotaz!

Ona (stojící jen 2 metry od sochy) nejenže nevěděla, ale ani neměla zájem jakkoliv informaci ověřit. Svým chováním překvapila i děti. V londýnském muzeu jsme se setkali se zcela opačným přístupem.

3dmamablog tip: Moje úkoly pro děti zněly – zjisti počet žen v této “síni slávy”. Znáš některou z nich? Které další osobnosti znáš? Co o nich víš? Je tu spisovatel, hudební skladatel, prezident? Kdo má plnovous? Podle věku a znalostí dětí se toho dá vymyslet opravdu hodně. Vědět předem o neexistenci prospektu či plánku, zejména školákům vymyslím zapeklitější otázky. Díky pravidelným procházkám s Peprnou Prahou si toho pamatují opravdu hodně.

Národní muzeum v Praze

Nejen sochy, ale i obrazová výzdoba byla mimo moje znalosti. Ano, plánek existuje, ale jen jeden jediný – a to ten na prostředním zábradlí. Je lehce přehlédnutelný, do té doby, dokud nestojíte přímo nad ním.

KOSTRA PLEJTVÁKA MYŠOKA

Nenechte se nalákat kostrou plejtváka myšoka. Záhadu dvou velkých přepravních beden umístěných v těsné blízkosti kostry se nám nepodařilo odhalit. Jen jsme si při procházení vedlejší místnosti všimli, že je zcela prázdná a je tam dostatek místa na umístění těchto velkých přepravek.

Národní muzeum v Praze

KUPOLE NÁRODNÍHO MUZEA

Kupole je přístupná! Skvělé, jen se jim při rekonstruci někde ztratilo její kouzlo. Je krásně zrekonstruovaná, má opravdu “jiný” výhled na Prahu. Taky je zde jedna cedulka s popisem míst, ale jinak nic. Prázdno. Máte 30 minut a nazdar.

Umím si představit, že až děti omrzí výhled, budou mít možnost si zde složit puzzle o Praze, prolistovat knihu, poskládat některou z pražských věžiček, apod., zatímco dospělí se dál kochají výhledem na Prahu. Jen teď při psaní tohoto článku mě napadá minimálně 20 finančně nenáročných aktivit o Praze pro děti.

Národní muzeum v Praze

Rodinné vstupné pro 2 + 3 je 440 Kč + 100 Kč za prohlídku kupole. Od pocitu marnosti nás nezachránila ani současná akce muzea, kdy vstupenka platí pět dní a můžete se podívat do dalších 8 muzeí v Praze.

NOVÁ BUDOVA NÁRODNÍHO MUZEA

Vstupenku jsme ihned využili a šli se podívat do Nové budovy Národního muzea. Pocit marnosti se jen znásobil. Výstavy Keltové a Doba genová nenadchla nejstaršího ani mne. Je to utrpení pro školáka i pro rodiče.

Na obranu Národního muzea musím přiznat, že my jsme co se týká muzeí určitě rozmazlení. Londýnská muzea i galerie, italské muzeum MUSE či švýcarské muzeum Ballenberg, drážďanské Muzeum hygieny nadchly všechny členy rodiny bez ohledu na věk.

Nevěřím, že je to otázka financí. Ve většině situací se jedná o přístup. V Praze mám pocit, že česká rodina s dětmi není cílovou skupinou.

Jak je možné, že stále ještě neexistuje věrnostní program/roční karta pro opakované návštěvy?

Proč není alespoň v papírové podobě obyčejné A4 podrobnější plánek o Pantheonu? Nejen moje děti ocení, když tam bude “úkol”, nikoliv jen korzování podél soch.

Proč automaticky ke každé výstavě nevychází pro školáky malý průvodce výstavou? Stačí opět obyčejná A4 a pár tipů, co rozhodně na výstavě neminout.

K výstavě Doba genová v Nové budově Národního muzea pracovní sešit existuje. Nikdo nám jej však nenabídl, ani na něj neupozornil a my jej našli až při odchodu.

►►Malý herní koutek u výstavy Keltové je sice fajn pro předškoláky, ale je mimo expozici. Dítě tam samotné nenecháte. Statickou výstavu pak projdete tak rychle, jak jen Vám dítko dovolí. V rámci výstavy Keltové, které spadá do školského učiva obou mých starších dětí, existuje jen jeden interaktivní prvek – můžete si vyzkoušet otevřít dveře. To je vše. Finančně nenáročné aktivity na téma Keltové vymyslel během 30 minut při zpáteční cestě vlakem i můj dvanáctiletý syn. Možná by měl v budoucnu pracovat pro muzeum.

Proč se všichni tváří tak smrtelně vážně? Potkali jsme více než 10 zaměstnanců, jedna jediná se na nás usmívala a reagovala na nás.

Jsem si zcela jista, že pokud při výletu s dětmi do Prahy, letos Národní muzeum vynecháte, o nic nepřijdete. Nejspíš ještě chvíli potrvá, než se muzeum z rozsáhlé rekonstrukce vzpamatuje.

Moje tipy pro Prahu s dětmi najdete – TADY!

Nepřehlédněte naše ověřené tipy na muzea pro rodiny s dětmi:

http://3dmamablog.cz/2018/06/03/den-v-trentu-muzeum-muse/
http://3dmamablog.cz/2017/07/20/skanzen-kde-to-zije/
http://3dmamablog.cz/2019/02/11/vylet-do-londyna/

1 thought on “NÁRODNÍ MUZEUM”

  1. Prosím, prosím – pošlete odkaz na váš příspěvek vedení Národního muzea. Třeba se tam někdo zastydí a přiměje se něco zlepšit. Národní muzeum je jakoby zamrzlé v čase a zřejmě je nutné začít zodpovědné osoby probouzet. Jen na okraj – nebavilo mě kdysi ani jako bezdětnou, dospělou osobu. Ale mylně jsme se domnívala, že třeba udělali nějaký pokrok. Třeba od zemědělského muzea jsme mnoho nečekali a byli jsme příjemně překvapení. Velmi dobře jsme se tam celá rodina včetně dětí (4 a 6 let) pobavili a vzdělali.

    Reply

Leave a Comment