JETŘICHOVICE – VYHLÍDKY

Jetřichovice je jedna z centrálních vesnic Národního parku České Švýcarsko. Společně s 3 dětmi (12, 9, 6 let) jsme se vydali prozkoumat 3 samostatně stojící pískovcové věže s vyhlídkami. Oficiálně se jedná o středně náročnou trasu, nevhodnou pro kočárky.

JETŘICHOVICKÉ SKÁLY – VYHLÍDKY

Jetřichovice - vyhlídky

Start a cíl je v Jetřichovicích, z Děčína jen 20 km, z Prahy cca 130 km. Před infocentrem v Jetřichovicích je rozcestník. K první (Mariině) vyhlídce je to 1,5 km po červené.

MARIINA VYHLÍDKA – VYLEMÍNINA STĚNA – RUDOLFŮV KÁMEN

Kdo má problémy s výškou, nechť postupuje v tomto pořadí. Já se obávám, že pokud bych šla opačně, na další vyhlídky bych z obavy “co mě čeká” už nevylezla.

MARIINA VYHLÍDKA

Vyhlídkový altánek na Mariině vyhlídce nedávno prošel rekonstrukcí. Původně byla zpřístupněna už v roce 1856 knížetem Ferdinandem Kinským. Na výhledové ploše je parádní výhled. Směr dolů byl náročnější: školáci v pohodě, předškolačka byla v jednu chvíli donucena chtě nechtě mi dát ruku.

Mariina vyhlídka

VILEMÍNINA STĚNA

Od Mariiny vyhlídky je to k další vyhlídce “jen” 700 m, opět po červené. Tohle výhlídkové místo zvládla předškolačka bez zaváhání. Cesta sice stoupá lesem, ale samotná vyhlídka nemá vysloveně kritická místa. Je tam i rovina pro volný pohyb menších dětí, ideální místo pro piknik.

RUDOLFŮV KÁMEN

Je pískovcový vrch, z něhož je opravdu nádherný výhled do všech světových stran. Výstup je však náročný, zejména pro ty, co mají problém s výškou. Tohle už na mě bylo chvílemi moc, děti naopak nadšené!

Rudolfův kámen
Nejnáročnější je poslední část, tj. cca 15 minut.

Do vyhlídkového altánku se dostanete přes několik železných žebříků a schodů.

Pak jsme pokračovali po červené až k rozcestníku Pohovka (cca 1 km) a odtud po zelené zpátky do Jetřichovic. Návrat je pohodová procházka s výhledem na všechny tři vyhlídky, které zdola vypadají ještě daleko vyšší.

JETŘICHOVICE – VÝHLÍDKY VE ZKRATCE

Celá trasa je podle mého názoru ideální pro školáky. U naší nejmladší jsem dvakrát pochybovala, že trasa je vhodná i pro ni. Nechce jít za ruku a navíc se nebojí, takže nezpomaluje a šplhá za staršími sourozenci. A ano, já se výšek ve společnosti dětí bojím. Můj muž žádné pochybnosti o trase neměl a nemá.

Potkali jsme i menší děti. Určitě to zvládli, ale moje děti v tomto věku vždy ocenili volný prostor na samostatný pohyb. Pro menší děti má ověřené trasy v průvodci Jana z blogu S dětmi v báglu. 

Oběd: Restaurace Praha – ihned naproti infocentra, pozdní odpoledne menší, ale slušný výběr jídel, výborný bramborový salát, steak, domácí hranolky, řízky, ovocné knedlíky. Pochutnali jsme si všichni, což není obvyklé. Cena byla nižší než na okraji Prahy.

Parkování: Přijeli jsme chvíli před polednem, parkoviště za infocentrem bylo plné. Místní provozují na několika zahradách své vlastní odstavné plochy – ty byly taky plné. 2x jsme objeli Jetřichovice, než jsme našli “místo” u kostela.

Za zvážení možná stojí autobus č. 436, který jede přímo z Děčína ► jízdní řád

Čas: Nejsem si jista cca 4 až 5 hodin, na začátku děti postupně dost brblali. Na vyhlídkách bylo rozumné množství lidí, nejvíce na Rudolfově kameni.

Km: Z Jetřichovic po červené je to cca 6 km. Možná. Na trase není žádné občerstvení, studánka či jiná tekoucí voda. Naopak jsou zde místa pro piknik s nádherným výhledem.

Jetřichovice

Radost ze zdolání všech 3 vyhlídek byla velká u nás všech. Já si nejsem jista, že bych znovu šla s předškolačkou na Rudolfův kámen, ale všechny 3 děti chtějí zejména na něj znovu.

Výška, šplhání a žebříky je nadchly. Počáteční brblání starších dětí  na téma “proč jsme zase v lese, vždyť tu jsou ZASE jen skály a stromy” přestalo až u první vyhlídky. Předškolačka neustále řešila problémy s klacky a hlavně, abychom je někde nezapomněli. 3 absolvovali celou trasu s námi, ten největší co leží pod Rudolfovým kamenem je její a pořád tam na ní čeká!

My se určitě ještě letos vrátíme, neboť máme z Jetřichovic vybrané další cíle. A i přes plné parkoviště to nakonec v lese byl výlet “bez davů”.

A co Vy a Českosaské Švýcarsko? Už jste propadli jeho kouzlu?

NEPŘEHLÉDNĚTE DALŠÍ VÝLETY OKOLO PRAHY

http://3dmamablog.cz/2018/07/11/vylet-do-jeskyne/

http://3dmamablog.cz/2018/04/16/k-rece-na-pisecnou-plaz/

http://3dmamablog.cz/2017/09/05/privoz-kazin/

Ukládáte si inspiraci na Pinterest? Nezapomeňte na tento článek.

Jetřichovice s dětmi

Leave a Comment