POHÁDKOVÉ BÁSNIČKY

Pohádkové verše Františka Hrubína umím po předčítání třem dětem zpaměti. Už u prvního dítka bych uvítala i jiné pohádkové varianty, ale našla jsem je až teď. Tyto pohádkové básničky vyšly už na podzim 2017. Je velká škoda, že v knižní předvánoční záplavě trochu zapadly. Pojďte nahlédnout.

POHÁDKOVÉ BÁSNIČKY PRO KLUKY I HOLČIČKY

Jedná se o nejznámnější české pohádky, které jsou vtipně rýmované. Rýmy jsou snadno zapamatovatelné, ale “netahají” při čtení za uši. Jejich autorkou je Alena Šotolová. Půvab této knize dodávají ilustrace Lucie Dvořákové. Její tvorbu mohou děti znát z časopisu Sluníčko či Mateřídouška.

SNÍDAL DRAK BRAMBORÁK

Pohádkové básničky pro kluky i holčičky

O veliké řepě, Červená Karkulka, Popelka, Smolíček a jezinky i Otesánek jsou i ve verších klasické české pohádky. Smolíčka pacholíčka se jezinky opravdu chystají sníst, stejně jako Otesánek, který sní každého koho potká.

Je jen na rodičích, aby posoudili, zda je pro některé pohádky je vhodná doba. Mám doma dítko, které by tyto verše nadchly i před čtvrtým rokem a jiné, které je ocení až v předškolním věku. Oficiálně je kniha určená dětem od 4 let.

Čím víc mám dětí, tím méně si dovolím jednoznačně určit věkovou hranici pro knihy či cokoliv jiného. Můj malý vzorek dětí mě denně přesvědčuje, že s každým dítětem jsem jiné rodičovské cestě.

Poetické ilustrace nadchly mě i moji dceru. Na náš seznam do knihovny jsme i se staršími dětmi přidali několik dalších titulů, které ilustrovala právě Lucie Dvořáková.

Jen co se dcera naučí všechna malá písmena, ke knize se určitě ještě vrátíme. Je vhodná nejen pro společné předčítání, ale i pro začínající čtenáře.

Pohádkové básničky pro kluky i holčičky

Můj náhodný výběr veršů z této knihy jen potvrzuje naši radost knihy, stejně jako Špalíček veršů a pohádek bude v naší knihovničce natrvalo.

Všichni tam spadli na záda.
Smála se celá zahrada:
babička, vnučka, vedle děda,
kočička i ta myška šedá.

Pak pod vedením Azora,
odtáhli řepu do dvora.
Pes dostal k jídlu pěknou kost,
kočička klubko pro radost.
A myška? Pískla zvesela
a ve stodole zmizela.

Veliká řepa, str.11

Knihu Snídal drak bramborák jsem si v rámci recenzních výtisků vybrala v online knihkupectví Knihcentrum, kde ji právě teď najdete v nabídce v ceně 215 Kč (3/2019).

Ukládáte si inspiraci na Pinterest? Nezapomeňte na tyto básničky pro kluky i holčičky.

Pohádkové básničky

Možná Vás budou zajímat i další knižní tipy pro školkáčky tady u nás na blogu:

http://3dmamablog.cz/2019/03/13/tukoni-jsou-zpet/

http://3dmamablog.cz/2019/02/15/zvirata/

http://3dmamablog.cz/2018/04/24/velka-kniha-o-strachu/

http://3dmamablog.cz/2019/01/28/pribeh-ukryty-v-notach/

Leave a Comment